Hlavní obsah

Startovací byty a chybějící zdravotní a důchodovou reformu řešili experti u prezidenta

Lány

Příprava a provedení důchodové a zdravotní reformy se zanedbaly, uvedla v sobotu po jednání expertního týmu prezidenta Zemana bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Proč se v době ekonomického růstu stále neudělala důchodová a zdravotní reforma byl podle jejích slov jeden z bodů, který tým v Lánech řešil. Kromě toho se členové týmu zabývali také konceptem sociálního bydlení a měnové politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle Benešové prezident otevřel například také téma startovacích bytů pro mladé rodiny. „V podstatě všichni se shodli, že by to (startovací byty) bylo lepší než celé sociální bydlení," uvedla Benešová.

Koncept takzvaného sociálního bydlení tento měsíc podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) tím, že oznámilo, že poskytne na jeho podporu z evropských dotací další dvě miliardy korun. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) už dříve MMR podpořilo 119 projektů za 750 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Podpora je zaměřena na dostupné sociální bydlení, které umožní osobám v bytové nouzi získat nájemní smlouvu. Peníze z dotace lze čerpat na pořízení bytu formou nákupu, rekonstrukce a nově také na výstavbu sociálních bytů nebo adaptaci nebytových prostor pro potřeby sociálního bydlení a na pořízení základního vybavení. Podpora se netýká výstavby ubytoven.

Experti podle Benešové řešili také zásahy ČNB do hypoték.

Dalším jednání expertů prezidenta by se mělo uskutečnit zhruba za měsíc, tématem by podle Benešové měla být energetika.

Sbor prezidentových poradců zasedl v jeho druhém funkčním období poprvé. V uplynulých pěti letech se scházel v Lánech pravidelně. Na jednání bývají pozváni například ministři z daného oboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám