Hlavní obsah

Starostové vsadí ve volbách na čerstvého exhejtmana Bernarda

Právo, ČTK, jšo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosty a nezávislé (STAN) v Plzeňském kraji povede v krajských volbách jako jednička na kandidátce bývalý hejtman Josef Bernard. Ten byl teprve v pondělí na svůj vlastní návrh odvolán krajským zastupitelstvem z postu, protože v květnu opustil ČSSD, za kterou kandidoval do posledních voleb.

Foto: Jan Švábek, Právo

Plzeňský hejtman Josef Bernard

Článek

O tom, že Bernard vstoupí do STAN, se mluví už zhruba rok, dosud to ale ani krajský šéf Starostů a hejtmanův náměstek Pavel Čížek, ani sám Bernard nepotvrdili. To, že bude čerstvý exhejtman jedničkou kandidátky, zaznělo až v úterý na tiskové konferenci STAN v Praze. Původně měl Starosty do voleb vést právě Čížek, ten ale Bernardovi nabídl, že pokud do strany vstoupí, uvolní mu své místo.

„Jednání byla velmi komplikovaná. Připomínám, že půjdeme v koalici, která se neskládá jen ze STAN, takže to nebylo jen o jednání se STAN. Chtěl jsem s tím vyjít ven, až když budeme mít definitivně ujasněno, s kým půjdeme. Zítra to budeme představovat v Plzni,“ řekl ČTK Bernard.

Po rozporech v sociální demokracii mu ale bylo jasné, že zakotví u Starostů a nezávislých, přestože dostal nabídky i od jiných politických stran.

Bernarda zastupitelé odvolali, do podzimu bude Plzeňský kraj bez hejtmana

Domácí

Mezi hlavní priority v Plzeňském kraji Bernard řadí ochranu životního prostředí a propojení vodárenských soustav či udržení krajských nemocnic. Chce také pokračovat v rozvoji a modernizaci veřejné dopravy.

Bývalý hejtman je nyní nezařazeným zastupitelem. Z ČSSD odešel, protože se s ní dlouhodobě názorově rozcházel, například kritizoval její účast ve vládě, a také se účastnil demonstrací proti Andreji Babišovi, za což ho jeho straničtí kolegové kritizovali.

V květnu proto stranu opustil a 8.6. byl na svůj vlastní návrh z pozice hejtmana odvolán jak hlasy vládnoucí koalice ČSSD, ODS, STAN a Koalice pro Plzeňský kraj, tak také opozičním hnutím ANO, KSČM a dalšími.

Hejtman Bernard potvrdil odchod z ČSSD

Domácí

„Je slušnost, že když odejdete ze strany, která vás nominovala, abyste takovýto návrh podal. Takhle by se měl politik chovat,“ řekl po svém odvolání bývalý hejtman.

„Takhle úspěšné čtyři roky Plzeňský kraj nezažil, opravdu se nám toho povedlo hodně. Samozřejmě jsem nabídl, že ten mandát dokončím, ale je vidět, že už začal předvolební boj. Dostal jsem také od koalice návrh, abych řekl, že nebudu v podzimních volbách kandidovat. Pak by mě prý nechali dovládnout. Druhý návrh byl snad ještě bizarnější. Prý když budu souhlasit s odvoláním svého náměstka Pavla Čížka, tak můžu mandát dokončit. Ten to ve své nonšalantnosti přijal. Ale přece nebude za mě platit někdo jiný,“ sdělil dále Bernard.

Reklama

Výběr článků

Načítám