Hlavní obsah

Bernarda zastupitelé odvolali, do podzimu bude Plzeňský kraj bez hejtmana

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard podal v pondělí na zastupitelstvu návrh na svoje odvolání, který prošel. Kraj nyní povede rada a hejtmana bude zastupovat náměstkyně Marcela Krejsová (ODS).

Foto: Jan Švábek, Právo

Josef Bernard

Článek

Bernard podal tento návrh z důvodu svého odchodu z ČSSD, s kterou se dlouhodobě názorově rozcházel. „Je slušnost, že když odejdete ze strany, která vás nominovala, abyste takovýto návrh podal. Takhle by se měl politik chovat,“ řekl bývalý hejtman a nyní nezařazený zastupitel.

„Takhle úspěšné čtyři roky Plzeňský kraj nezažil, opravdu se nám toho povedlo hodně. Samozřejmě jsem nabídl, že ten mandát dokončím, ale je vidět, že už začal předvolební boj. Dostal jsem také od koalice návrh, abych řekl, že nebudu v podzimních volbách kandidovat. Pak by mě prý nechali dovládnout. Druhý návrh byl snad ještě bizarnější. Prý když budu souhlasit s odvoláním svého náměstka Pavla Čížka, tak můžu mandát dokončit. Ten to ve své nonšalantnosti přijal. Ale přeci nebude za mě platit někdo jiný,“ řekl Bernard s tím, že rozhodně v krajských volbách kandidovat bude, a oznámí to tento týden.

Hejtman Bernard potvrdil odchod z ČSSD

Domácí

Nejvíce se v tomto ohledu skloňují Starostové, kterých je právě Čížek krajským předsedou a zároveň jedničkou na kandidátce. Pokud by se ale Bernard rozhodl, že kandidovat bude právě za STAN, Čížek mu místo přenechá.

V Plzeňském kraji vládne koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj a STAN, koalice i opozice hejtmanovo odvolání podpořila. Ovšem ne jednomyslně. Proti hlasoval právě Čížek, ale také sociální demokratka Světlana Budková. Bernard a další dva zastupitelé Starostů a Patriotů se hlasování zdrželi. „Ve svém slibu zastupitel říká, že bude pracovat co nejlépe pro dobro kraje. Nemyslím si, odvolání hejtmana čtyři měsíce před volbami toto naplňuje,“ řekla Budková.

Trestní oznámení Jermanové na záchranářku Brožovou policie odložila

Domácí

Podle šéfa klubu zastupitelů za ČSSD Ivo Grünera je v koaliční smlouvě uvedeno, že post hejtmana patří sociálním demokratům, ale vzhledem k tomu, že je těsně před volbami, nemá cenu hejtmana měnit. Na tom se shodli i další členové koalice. Grüner nyní bude v případě potřeby zastupovat Krejsovou.

Do takto velkých rozkolů ve vládnoucí koalici si nemohl odpustit rýpnout člen opozičního hnutí ANO Petr Vanka. „Je vidět, že kdybyste s námi před čtyřmi lety šli do koalice, k tomuhle by nejspíš nedošlo,“ vytkl koalici zastupitel. Právě ANO, které před čtyřmi lety volby vyhrálo, skončilo v opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám