Hlavní obsah

Starostové chtějí zavést vstupné do Krkonoš

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRKONOŠE

Vstupné do nejpřísněji chráněné zóny Krkonošského národního parku (KRNAP) podpořila na úterní schůzce většina starostů Svazku měst a obcí Krkonoše. Vstupenky prosazované Správou KRNAP chtějí ochranáři prodávat po vzoru polských kolegů po třiceti korunách.

Článek

Vstup do vybraných lokalit polské části Krkonoš vyjde na 4 zloté. "Osvědčilo se to. Lidé si zvykli," konstatoval ochranář Przemyslav Toloknov z Jeleni Góry.

"Představujeme si to tak, že vstupné budeme vybírat na srubech při turistických cestách," upřesnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Placený vstup do vybraných lokalit nejvyšších českých hor, jako například Sněžka nebo prameny Labe, by bylo možné podle starostů zavést bez větších problémů zavést do pěti let.

"My jsme připraveni. Nyní záleží na ministerstvu životního prostředí, zda náš návrh podpoří. Půjde patrně o změnu legislativy platnou pro všechny národní parky, jichž by se vstupné zřejmě také týkalo," podotkl Drahný.

"Nevidím v tom problém. Zákon to umožňuje," argumentuje ředitel Správy KRNAP Jiří Novák.

Ochranáři plánují od návštěvníků Krkonoš ročně vybrat až 30 miliónů korun. Peníze půjdou zpět do infrastruktury parku. "Jde o způsob, jak zabezpečit financování jeho provozu, na což nám letos v rozpočtu schází zhruba třicet miliónů korun," přiblížil Novák.

Neplatiče honit nebudou

Vstupenka do vrcholových partií Krkonoš přesto zůstane v režimu určité dobrovolnosti. Místa na turistických cestách, kde sruby doposud nestojí a patrně nikdy stát nebudou, poskytnout turistům legální možnost proniknout do zpoplatňovaných lokalit bez vstupného. Ochranáři tak chtějí omezit devastaci přírody způsobenou snahou lidí vejít do první zóny jinak než po turistické cestě. "Rozhodně nemíníme nahánět po horách turisty, jestli mají vstupenku. Spíše chceme apelovat na vůli přispět k údržbě národního parku. Kdo bude chtít zaplatit půjde trasou, kde se vybírá vstupné," poznamenal Drahný.

Správa KRNAP zatím léta kasíruje turisty patnáctikorunovým vstupným pouze na naučné stezce Čertova strouha nad Špindlerovým Mlýnem a motoristy používající účelové cesty národním parkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám