Hlavní obsah

Starosta Prahy 3 se vydal do ulic Žižkova uklízet psí výkaly

Novinky, Natálie Lošková
Praha

Vedení města Prahy 3 se rozhodlo provést sociální experiment, městskou část totiž trápí množství psích výkalů v ulicích Žižkova. Cílem experimentu bylo zjistit, jak znečištěná bude ulice Štítného, když ji tři dny nebude nikdo uklízet.

Starosta Prahy 3 uklízí psí exkrementy na Žižkově

 
Článek

Od úterního dopoledne vedení města zakázalo Pražským službám uklízet ulici Štítného, po které běžně jezdí čistící vozy každý den. V pátek, třetí den bez úklidu, se na stav ulice přišel podívat starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

Práci zaměstnanců Pražských služeb si při tom sám vyzkoušel. „Musím říct, že jsem rád, že to nemusím dělat celý den, za tu půl hodinu už mě docela bolela pravá ruka, byla to ale zábavná zkušenost,“ popisuje zážitek starosta.

Foto: Novinky

Úklid ulice vzal starosta Jiří Ptáček do vlastních rukou

Cílem experimentu bylo upozornit na množství exkrementů, které pejskaři po svých miláčcích nechávají. „Jen v téhle ulici jsme dnes napočítali přes 20 bobků, to je absurdní. Řada lidí má pocit, že se ulice neuklízí. Určitě je co zlepšovat, ale tento experiment ukázal, jak by to vypadalo, kdyby se opravdu neuklízelo,“ vysvětlil Ptáček.

Někteří občané jsou mylně přesvědčeni, že když platí poplatek za psa, tak má město povinnost exkrementy na ulicích uklízet. Příjem do rozpočtu Prahy 3 z poplatků za psy činí ročně zhruba 1,6 milionů korun. Jen instalace stojanů se sáčky a vyprazdňování košů na psí exkrementy ale stojí město více.

„Nejhorší problém je v zeleni, protože hodně lidí si myslí, že exkrement od pejska je vhodné hnojivo, což není. Je to vidět u dětí, které všude běhají. Já mám tři děti, takže šest botiček a opravdu se s tím setkávám často,“ popisuje nepříjemnosti starosta.

Foto: Novinky

Kampaň Žižkov není šiškov odstartovala minulý rok už v březnu

Žižkov není šiškov

Už minulý rok odstartovala Praha 3 kampaň s názvem Žižkov není šiškov. V rámci kampaně došlo k výraznému navýšení počtu stojanů se sáčky na psí exkrementy, v ulicích městské části jich mohou dnes občané najít kolem 300.

Městští strážníci doposud přistupovali k neukázněným pejskařům benevolentně, nyní ale budou přísnější. „Mezi základní povinnosti majitelů psů mimo jiné patří i úklid psích exkrementů. Znečištění veřejného prostranství je přestupkem proti veřejnému pořádku, za který hrozí pokuta až do výše 10 000 Kč a zápis do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů,“ řekl už dříve ředitel městské policie Prahy 3 Dušan Machoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám