Hlavní obsah

Staronový starosta Slavkova vede radnici už 38 let

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Radnici ve Slavkově u Opavy vede čtyřiašedesátiletý Vladimír Chovanec od roku 1976. A i ty poslední, v pořadí již 11. volby, opět vyhrál. S největší pravděpodobností znovu usedne do křesla starosty a obec, která má necelé dva tisíce obyvatel, povede další volební období. Jeho sdružení obdrželo necelých 63 procent hlasů, což je proti minulým volbám zhruba dvouprocentní ztráta.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vladimír Chovanec

Článek

„Předpokládám, že budu opět starostou. Naše Sdružení nezávislých kandidátů obhájilo v patnáctičlenném zastupitelstvu deset mandátů. Samozřejmě ustavující zasedání teprve budou,“ sdělil Právu v pondělí dopoledne Chovanec.

Rozdíl mezi prací ve vedení obce před sametovou revolucí a po ní nevidí. „Stále se musí pracovat a stále se musejí shánět peníze,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chodí mezi lidi a podporuje spolky

Svůj mnohaletý úspěch si vysvětluje tím, že hodně chodí mezi lidi a spolupracuje s místními spolky. „V zastupitelstvu se snažíme řešit problémy obce bez nějakých vazeb na politické strany,“ hodnotil svou politickou éru.

Do čela obce se dostal ve svých 26 letech. „Tehdy to prostě byla hozená rukavice, kterou jsem zvedl. Můj předchůdce těsně před volbami zemřel a já jsem ho jako mladý člověk nahradil. Zkusil jsem to a dopadlo to takhle,“ řekl.

Tehdy to jako nováček neměl vůbec jednoduché, protože se Slavkov měl stát součástí Opavy. Nakonec však zůstala obec samostatná.

Žádná velká kampaň  

Jeho sdružení nedělalo před volbami žádnou mimořádnou kampaň, přesto opět uspělo. „Voliče oslovujeme stejně jako ostatní strany, které tady jsou. Je tu tradice, že každá strana si udělá letáček, kde v krátkosti představí občanům svůj volební program a kandidáty. Nic mimořádného neděláme. Žádné mítinky ani rozdávání jídla,” dodal starosta.

Je rád, že se v obci ve spolupráci s KDU-ČSL, kterým léta jejich sdružení nabízí post místostarosty, podařilo hodně věcí. Mimo jiné postavili novou hasičskou zbrojnici, zateplili školu, vybudovali tematickou stezku Slavkovem i víceúčelové hřiště u školy, v centru obce vznikl krásný park. Obec se honosí druhým místem v soutěži Zelená stuha.

Plány staronového starosty

„Plánujeme další akce, máme schválené čtyři dotace. Přes zimu bychom například chtěli začít s odbahněním rybníka. Prioritou obce je do čtyř let přistavit nové učebny v základní škole, jelikož nám stále přibývají děti,“ uvedl Chovanec, který letos získal titul nejlepší starosta Moravskoslezského kraje.

Ocenění si v září převzal v Praze z rukou českého prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám