Hlavní obsah

Starokladrubáky nabízí hřebčín na internetu, hříbě lze koupit za 20 tisíc

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby

Na nádvoří Národního hřebčína Kladruby nad Labem se o víkendu potenciálním kupcům předvedli starokladrubští hřebci i kobyly určené k prodeji. Na rozdíl od minulých let byly již ukončeny pořádané dražby, protože se nevyplatily.

Foto: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI

Článek

Nově nabízí národní hřebčín vzácné starokladrubáky na webových stránkách a koně po prodeji mohou putovat i do malých rodinných chovů.

„V minulosti se v aukcích prodávali jen koně ve výborné kondici a tomu pochopitelně odpovídala i velká investice. Na druhé straně starokladrubáci třeba i s menším handicapem nám dříve zůstávali v hřebčínu. Nyní je za přijatelné peníze nabízíme i do malých rodinných chovů,“ řekl Právu ředitel kladrubského hřebčína Jiří Jehlička.

V nabídce jsou tak nyní například hříbata starokladrubského koně v ceně od dvaceti tisíc korun, naopak nejdražší prodávaný hřebec stojí téměř půl miliónu korun.

„Máme malou farmu a chtěli bychom rozšířit i chov koní. Dcera se zamilovala právě do starokladrubáků. Na stránkách hřebčína jsme objevili našeho favorita, tak jsme se na něj přijeli podívat. Jsou to skutečně nádherní koně, a když to dobře dopadne, tak již brzy přivítáme vyhlédnutého hřebečka u nás doma,“ svěřil se Právu Petr Lukavský z Vysočiny.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Koně jsou v současné době chováni jednak v Kladrubech samotných (bělouši), tak i ve Slatiňanech (vraníci).

Přímo v Kladrubech nad Labem jsou ustájeni koně základního stáda – plemenní hřebci a chovné klisny, hříbata do odstavu, koně ve výcviku, sportovní koně a koně určení k prodeji.

V současnosti chová národní hřebčín téměř šest set koní. Hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám