Hlavní obsah

Stapleton: Zpřísnili jsme vydávání víz i kvůli nelegální práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedním z hlavních důvodů, proč Američané zpřísnili systém vydávání víz Čechům, je vedle bezpečnosti i nelegální práce Čechů v USA. "Existují různé odhady, kolik českých občanů pracuje načerno. Není to malé číslo," řekl dnes ČTK americký velvyslanec Craig Stapleton. Tento důvod zmínil také český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Foto: Nemocnice Neratovice

Neratovický babybox je umístěn nalevo od hlavního vchodu do tamní Městské nemocnice.

Článek

Režim vydávání víz se podle Stapletona zpřísní i jinde a obecně se dá očekávat, že se patrně zvýší, sice ne nijak dramaticky, počet odmítnutých žadatelů.

O novém systému, který nepřímo celou proceduru zdražuje a na základě jehož musí takřka všichni žadatelé k pohovoru, když dřív to byla asi třetina, hovořil dnes Stapleton s náměstkem ministra zahraničí Alexandrem Vondrou. Zpřísněná procedura včetně zavedení placené informační linky za 38 korun za minutu vyvolala domácí kritiku.

Ve vízovém vztahu existuje nerovnováha - Američané na rozdíl od Čechů vízum nepotřebují. Stapleton a Vondra také projednávali možnost českých firem podílet se na rekonstrukci Iráku. Stapleton uvedl, že se kvůli české účasti v příštích několika dnech setká s ministrem průmyslu Milanem Urbanem. Irák by podle něj měl být i na pořadu jednání premiéra Vladimíra Špidly, který má Spojené státy navštívit v červenci.

"Jsem optimistou v tom smyslu, že české firmy budou mít v obnově Iráku svoji roli," řekl Stapleton. Dodal, že česká účast by byla logická, neboť české respektive československé produkty tam jsou známé a tradiční.

Související témata:

Výběr článků

Načítám