Hlavní obsah

Stanice metra Pankrác se na rok uzavře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli výstavbě metra D se stanice Pankrác, která bude přestupním uzlem mezi linkami C a D, od ledna 2025 na rok uzavře a soupravy jí budou pouze projíždět. Plyne to z dokumentu schváleného radou hlavního města Prahy. Přestupní uzel bude technologicky nejsložitější částí plánovaného úseku ve směru na Nové Dvory.

Foto: Institut plánování a rozvoje (IPR Praha)

Vizualizace stanice Pankrác

Článek

Dopravní podnik spolu s Prahou už kvůli uzavření stanice Pankrác přistoupil mimo jiné k prodloužení tramvajových kolejí na Pankrác, k němuž došlo v roce 2021. Další náhradní dopravu v oblasti budou zajišťovat autobusy.

DPP také plánuje prodloužení tramvají až před budovu České pošty na rohu ulic Budějovická a Na Strži. Cestující využívající stanici Pankrác, v jejímž okolí proběhla v posledních desetiletích masivní výstavba kancelářských budov, budou odkázáni na sousední stanice Pražského povstání a Budějovická.

Stanici Pankrác čeká přestavba, půjde o největší stanici na lince D. V současnosti už se v podzemí pracuje jak na tomto místě, tak i na vedlejší stanici Olbrachtova.

Pankrác bude nejenom přestupní stanicí, ale do doby, než vznikne depo v Písnici, bude zajišťovat i kolejové spojení s trasou C. Z jejího depa na Kačerově budou na trasu D vyjíždět soupravy.

Třicet pět metrů pod zemí. Prošli jsme se tunelem, kterým povede budoucí metro D

Domácí

Soutěž na stavbu trasy D provázely spory a žaloby. Dopravní podnik předpokládá, že nová trasa bude uvedena do provozu v roce 2029.

Stanice Pankrác D

  • délka: 305 metrů, šířka 23 metrů, výška 19–22 metrů
  • předpokládaný vytěžený objem rubaniny: cca 135 tisíc m3
  • výška nadloží nad stropem stanice: 20,7 metru
  • hloubka kolejiště: 33 metrů pod terénem

FOTO: Rok od zahájení stavby metra D. Vyraženo je kilometr a půl tunelů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám