Hlavní obsah

Staněk poslední den ve funkci bez vysvětlení odvolal dlouholetého šéfa knihovnické rady

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antonín Staněk (ČSSD) skončil jako ministr kultury k 31. červenci. Ještě v ten samý den stihl odvolat šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera, který poradní orgán ministra vedl více než 20 let. Staněk prý Richterovi nesdělil důvody, proč musel skončit. Richter se ale domnívá, že to bylo kvůli kritice ministerstva kultury a Národní knihovny, uvedl v úterý Deník N.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Staněk na posledním jednání vlády ve funkci ministra kultury.

Článek

Richterovi zpráva o jeho odvolání dorazila v pondělí do datové schránky. Staněk mu prý žádné konkrétní výhrady nesdělil.

„Nebylo tam žádné vysvětlení. Změnili statut Ústřední knihovnické rady, což je poradní orgán ministra zřízený ze zákona, a ministerstvo kultury vydává statut a jednací řád. Oni změnili statut a jednací řád, mě odvolali a nastavili to tak, že předsedou Ústřední knihovnické rady je ředitel Národní knihovny, kterého rovnou jmenovali,“ řekl Deníku N Richter.

Richter se domnívá, že skončil kvůli kritice ministerstva kultury a Národní knihovny. „Myslím, že ministr neměl zájem na tom, aby někdo upozorňoval na problémy,“ uvedl Richter.

Knihovnická rada dlouhodobě kritizuje například nedostatek peněz na nákup nových knížek či na nedostatečné kapacity na skladování svazků. Upozorňovala také na to, že rekonstrukce v budově pražského Klementina trvá už od roku 2010.

Knihovníci: Jsme v šoku

Za Richtera, který poradní orgán vedl od roku 1998, se postavil Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

„Poslední den svého fungování na ministerstvu kultury odvolal ministr Antonín Staněk dlouholetého předsedu Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Velmi stručné odvolání dorazilo dnes. Knihovnická obec je šokována a vyjadřuje Vítu Richterovi plnou podporu,“ uvedli knihovníci na Twitteru.

Staněk na dotaz Novinek, proč Richtera odvolal, nereagoval. Neodpověděl ani Deníku N.

Šachy v knihovnické radě nejsou jediným kontroverzím krokem, který dnes už bývalý ministr na poslední chvíli udělal. Podle serveru Neovlivní Staněk také poslední den v úřadu rozhodl o tom, že Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou.

Staněk tak navzdory památkářům rozhodl letitý spor a vyšel vstříc majiteli lázní a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi, napsal server.

Spor kvůli lázeňskému komplexu trvá už přes deset let. Památkáři dosud odmítli vydat souhlas ke všem návrhům developera Třešňáka na přestavbu památkově chráněných lázní. Jejich součástí totiž podle památkářů bylo zbourání cenné budovy a nová výstavba na jejím původním místě.

Třešňák patří mezi zastánce Staňka na politické scéně a mimo to patřil mezi nejštědřejší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana.

Nový ministr zatím není

Staněk skončil na ministerstvu kultury na konci července. Prezident Zeman ho několik měsíců odmítal odvolat.

Staňkův pád spustilo odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Staněk odvolání zdůvodnil špatným hospodařením. Na oba dva podal trestní oznámení.

Foto: Jan Šída, Právo

Jiří Fajt

Proti Staňkovi se postavili zástupci české kulturní scény. Sepsali petici, která požadovala Staňkovo odvolání. Petici podepsalo asi sedm tisíc lidí.

Staněk čelil nařčení, že Fajta odvolal na nátlak Hradu, což ale ministr odmítl. Zeman má vůči Fajtovi výhrady a odmítá ho jmenovat profesorem.

Kromě toho bylo ministrovi vyčítáno, že odvolání ředitelů špatně komunikoval.

Kdo místo Staňka v Nostickém paláci usedne, není zatím jasné. ČSSD trvá na nominaci svého místopředsedy Michala Šmardy. Prezident o něm však prohlásil, že na pozici šéfa resortu kultury není ideálním kandidátem.

Zda Zeman Šmardu jmenuje, má prezident oznámit v následujících dnech. Sám Zeman mluvil o polovině srpna. Ministerstvo kultury dočasně vede náměstek René Schreier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám