Hlavní obsah

Staněk bavil poslance svým projevem. Ve spoustě vesnic mě znají, prohlásil

Novinky, zpe

Asi nejhlasitější potlesk si během středečního jednání Sněmovny vysloužil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který měl na konci května skončit ve funkci, ale prezident Miloš Zeman ho odmítl odvolat. Prezident na to měl podle Staňka právo.

Foto: Novinky

Antonín Staněk při vystoupení ve Sněmovně

Článek

Staněk ve svém proslovu hájil svou práci v resortu kultury. Prohlásil, že ho hodně lidí zná. „Po celé České republice je spousta měst a obcí, které znají jméno Staněk právě pro to, že jsme tam pomohli s památkami,“ řekl ministr.

„Ano, udělal jsem nějaké chyby. Ale kdo z vás jest bez chyby?“ ptal se řečnicky Staněk. Obhajoval, že odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a uvedl také, že se nezlobí na premiéra Andreje Babiše (ANO), který navrhl jeho odvolání.

Živě: TK poslaneckých klubů a jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

Podle ministra kultury Babišovi nic jiného nezbývalo, protože musel postupovat v souladu s koaliční smlouvou. Staňkův odchod z vlády chce ministr vnitra a šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Nejsem ministr v demisi, řekl Staněk

Na resort kultury ČSSD navrhla Michala Šmardu, prezident ale odmítá Staňka jmenovat. „Jistě připustíte, že prezident republiky může rozhodnout, jak rozhodne. Pan prezident nepřijal moji demisi, na to má právo. Nicméně teď jsem odvolán řádným způsobem a je věcí orgánů, které to musí rozhodnout, aby rozhodly,“ řekl Staněk.

Uvedl také, že není ministrem v demisi. „Nicméně bych vás chtěl upozornit, že zcela rozhodně nejsem ministr kultury v demisi, byť se o to mnohá média snaží to takto interpretovat,“ upozornil Staněk.

Po Staňkově vystoupení se v sále ozval hlasitý potlesk. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil Staňkovo vystoupení za jedno z nejlepších.

Reklama

Výběr článků

Načítám