Hlavní obsah

Stando, odtáhli ti auto, bavili se mezi sebou poslanci

– Praha
Novinky, Václav Lang

Jakkoli vyhrocená se zdála být situace poté, co se rozkřiklo, že si politici ušili novelu, která by zabránila policistům v odtahování jejich aut, čtvrteční jednání nad touto normou se neslo ve veselém duchu.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Huml.

Článek

Dříve než veřejnost zaznamenala nedávno předložený pozměňovací návrh, jenž měl zamezit odtahování aut „osob požívajících výsad a imunit“, ležel ve Sněmovně podobný návrh Stanislava Humla, kterému už jednou auto před budovou dolní komory parlamentu odtáhli.

A právě Huml dorazil ve čtvrtek jako host na jednání hospodářského výboru, který měl o novele zákona o provozu na pozemních komunikacích jednat. Ke slovu se však téměř nedostal. Místo toho si vysloužil úšklebky svých kolegů. To když předseda výboru Ivan Pilný (ANO) jednání o tomto bodu přerušil ještě dřív, než vůbec začalo, a Humlovi jen poděkoval, že se dostavil.

„A mezitím ti zase odtáhli auto,“ prohodil nahlas jeden z poslanců, a vzbudil tak hlasitý smích svých kolegů včetně Humla.

Příliš mnoho pozměňováků

Proč ale výbor novelu neprojednával? Podle Pilného mu od posledního jednání začalo chodit tolik pozměňovacích návrhů k témuž, že je podle něj lepší odsunout tento bod na později. Poslanci mu dali za pravdu.

Ještě předtím ale stačili na žádost Františka Laudáta (TOP 09) revokovat usnesení z minulého jednání, v němž poslanci souhlasili s původním pozměňovacím návrhem o odtahu vozů zákonodárců. Ten totiž sice předložil Laudát, ale nejednalo se o jeho návrh, nýbrž o návrh sněmovních legislativců, kteří prý Laudáta požádali, aby návrh předložil.

V rozhovoru pro Novinky už dříve řekl, že kdyby se tou dobou na jeho místě nacházel jiný z poslanců, předložil by zákon on, nikoli Laudát. Tomu pak prý dokonce kvůli tomuto návrhu „šlo i o fyzické zdraví“, proto se rozhodl pozměňovací návrh stáhnout, aby už s ním nebyl spojován.

Reklama

Výběr článků

Načítám