Hlavní obsah

Stali se nejlepšími světovými odstřelovači. Jak vypadá výcvik elitní jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před měsícem zvítězili na mezinárodní soutěži IDF International Sniper Competition v Izraeli, za sebou mají ale slušnou řadu dalších úspěchů. Jedni z nejlepších světových odstřelovačů z 42. mechanizovaného praporu v Táboře věnují tréninku téměř veškerý svůj čas. Jak vypadá jejich příprava, jsme se i s kamerou zajeli podívat přímo do výcvikového tábora.

Odstřelovači 4. brigády rychlého nasazení na výcvikuVideo: Novinky

 
Článek

„Dnes jsme na střelnici Vršovice, kde probíhá výcvik útočné pušky a pistole,“ uvádí v rozhovoru Martin, odstřelovač 4. brigády rychlého nasazení Armády České republiky.

Právě Martin byl i s vítězným týmem na soutěži v Izraeli. „Soutěž je specifická tím, že Izraelci situace staví na základě zkušeností, které reálně proběhly. 90 procent z nich je tedy zasazeno do nějakého zastavěného prostředí,“ vysvětlil.

Foto: Armáda ČR, Bez zdroje

Odstřelovači 4. brigády rychlého nasazení na soutěži v Izraeli

„Střílí se nestandardní polohy. Není to takové, jak vidíte ve filmech, ležení v trávě, spíš je to střelba z budovy skrz různá okna za pomoci tripodů, podstavců a podobně,“ popsal soutěž Martin.

„Všechny položky jsou časově omezené, to znamená 4 nebo 6 minut na splnění celé úlohy. Je tedy nezbytné, aby tým fungoval zcela bezchybně. Musí být rychlý, musí být rychle na pozici, rychle vyhledat cíl, správně ho identifikovat a pak ho samozřejmě eliminovat,“ doplnil.

„Položky na soutěži jsou většinou tajné, brífink na střeleckou situaci dostane zpravidla minutu před položkou a jde ji rovnou plnit,“ dodal.

Foto: Novinky

Odstřelovači ve výcvikovém areálu

Na soutěže se vojáci z 42. mechanizovaného praporu připravují i při našem natáčení v areálu Vršovice v Ústeckém kraji.

„Příprava probíhá nepřetržitě, nedá se říct, že bychom se připravovali konkrétně na soutěž jako takovou, protože nikdy do budoucna nevíme, jak bude vypadat,“ řekl Novinkám Martin.

Česko má nejlepší odstřelovače. Vyhráli mezinárodní soutěž v Izraeli

Domácí

„Cvičíme velmi intenzivně. Obecně se dá říci, že na výcviku trávíme tři a více měsíců v roce. My se věnujeme střelecké části, taktické části a výsadkové přípravě, jako jsou třeba seskoky s padákem,“ prozradil.

Bystré oko si na první pohled všimne, že vojáci nejsou oblečeni do klasických uniforem, takzvaných pětadevadesátek. „Odstřelovači a další vybrané funkce v rámci armády mají povoleno nosit jiný maskovací vzor,“ vysvětlil voják.

Kariéra pro vybrané

Pokud se někdo rozhodne pro kariéru odstřelovače, musí strávit u armády alespoň dva roky.

„Bereme ze všech odborností, to znamená, že člověk může v armádě vykonávat jakoukoliv funkci. Musí splnit týdenní výběrové řízení, které ho opravňuje k nástupu do sedmitýdenního základního kurzu,“ vysvětlil praporčík Martin.

Foto: Novinky

Na výcviku tráví zhruba třetinu roku.

Postupový je i základní kurz pro odstřelovače. „Jsou tam v průběhu zkoušky, které uchazeče buď vyřazují, nebo naopak posunují,“ doplnil voják.

Mezi základní podmínky pro přijetí patří také zdravotní klasifikace „A“, jedinci musí mít nejlepší hodnocení z tělocviku a také musí projít psychologickým sítem. „Tam jsou požadavky vyprofilované přímo na odstřelovače,“ řekl Martin.

K odstřelovačům tedy může člověk nastoupit až po absolvování kurzu. Jeho výcvik ale pokračuje i poté.

„Čeká je další vzdělávání, spousta odborných kurzů, samozřejmě výcvik jako takový není ukončený. Následuje zdokonalovací úroveň, udržovací úroveň. Výcvik odstřelovače tak, aby byl na nějakých standardech, může trvat až pět let,“ uzavřel odstřelovač Martin.

Reklama

Výběr článků

Načítám