Hlavní obsah

Sršně asijské se objevily také v Rudné u Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj

Přírodovědci začnou rozmisťovat desítky pastí na sršně asijské. Návnady dají po celé trase dálnice D5, tedy od Rozvadova po Prahu. Předpokládají, že nepůvodní invazivní druh hmyzu, jenž představuje hrozbu pro včelstva, mohly právě po této trase přivézt kamiony. Napovídal by tomu i nález sršní v Rudné u Prahy.

Foto: Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Sršeň asijská

Článek

Rozmisťování pastí začne zřejmě už příští týden. Tomu, že mohl tento druh sršní do Česka přicestovat po D5, napovídají místa, kde se zatím objevil. Kromě Plzně a Hrádku u Rokycan jde také o Rudnou u Prahy.

„Tam šlo o dva mrtvé jedince, které lidé našli loni na podzim nedaleko místní fabriky,“ potvrdil Novinkám Tomáš Görner z Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR. „Případ ale nebyl nijak medializován,“ doplnil.

Proto dají odborníci pasti namátkově po celé trase dálnice D5. Mimo jiné půjde o okolí Rozvadova, Přimdy, Nýřan či Dobřan. Hlavní pozornost však upřou na tři uvedené lokality, kde už se invazní hmyz vyskytl. „Teď testujeme různé typy pastí. Použijeme komerční i vyrobené na 3D tiskárně. Máme přichystaných několik variant,“ zmínil Görner.

Hnízdo sršní asijských v Plzni ukrývalo 6000 jedinců

Domácí

Uvnitř bude návnada, pravděpodobně sladká šťáva, víno a pivo. „Víno se dává kvůli tomu, aby nelákalo včely,“ vysvětlil entomolog Jan Walter ze Západočeského muzea, který se na akci podílí.

„Vletový otvor má osmimilimetrový průměr, takže dovnitř se sršně dostanou. Na bocích už jsou ale jen šestimilimetrové díry, takže ven už jim to nepůjde, zatímco ostatnímu menšímu hmyzu ano,“ popsal.

Sršně asijské jsou zpět. Našli je v kamionu na Rokycansku

Domácí

Na starosti má umisťování pastí v Plzni, kde se loni v říjnu invazní hmyz vyskytl vůbec poprvé v ČR, a to v městské části Skvrňany. Hnízdo v korunách akátu následně zlikvidovali hasiči. Právě sem přijdou pasti.

„A také ke včelám, které jsou asi osmdesát metrů odtud, pak samozřejmě do okolí a různě po městě, většinou k úlům. Víme, že sršně potřebují ke stavbě hnízda vodu, takže i poblíž vodních zdrojů,“ vyjmenoval Walter. Doplnil, že je potřeba každé dva dny pasti kontrolovat, aby v nich zbytečně neumíral jiný hmyz.

V Hrádku u Rokycan půjde o zhruba pětikilometrový okruh kolem místní fabriky, kam nedávno kamion z Francie přivezl tři sršně. „S prací začneme zřejmě už příští týden. Chceme být připraveni,“ zdůraznil Görner.

Zimu přečkají jenom královny. „Každá může už koncem března vylétnout a udělat první malé nenápadné hnízdo, zhruba o velikosti pomeranče. Do něj naklade vajíčka, aby se vyvinuly dělnice, které se o ni starají. Až potom si kolonie postaví druhé už velké hnízdo,“ upozornil.

V plzeňské nemocnici skenovali hnízdo sršní asijských, jako by to byla těhotná žena

Domácí

Reklama

Související témata:
Přírodověda

Výběr článků

Načítám