Hlavní obsah

Správný krok i propásnutá příležitost, komentuje opozice ultimátum vůči Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako správný a fér přístup hodnotí část opozice středeční ultimátum nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) směrem k Rusku. Ozývají se však i zdrženlivé ohlasy. Rusko dostalo čas do čtvrtečních 12:00, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud tak neučiní, ČR sníží počet pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví.

Foto: Novinky

Velvyslanectví Ruské federace v Praze

Článek

„Považuji to za správný krok, naplňující včerejší (úterní) usnesení Sněmovny z pera koalice Spolu. Doufám, že vláda zůstane v postoji pevná a rozhodná a své stanovisko nezmění,” uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Návrh v reakci na informace ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 vyzývá vyzvala vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na ruském velvyslanectví v Praze.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

Také místopředseda ODS Kupka míní, že Kulhánkův krok naplňuje požadavky poslanců. „Podstatné je, že to míří k tomu, aby se vyrovnaly počty lidí v případě, že ruská strana tomu požadavku nevyhoví," řekl České televizi. Nevěří tomu, že Rusové český požadavek splní vzhledem k tomu, že dosud ukazují ve vztahu k ČR jen sílu.

Předseda lidovců Marian Jurečka vybídl k „nastavení proporcionality“ v počtech diplomatů a „vyčištění“ ambasády od lidí, kteří diplomaty nejsou. Podle vládních představitelů bylo 18 lidí vyhoštěných z ČR zapojených do činnosti ruských tajných služeb.

Mluvit s Ruskem formou požadavků je zbytečné, reaguje Kreml

Evropa

„Postup, který představil nový ministr zahraničních věcí, mi přijde v této situaci správný,“ uvedl Jurečka na Twitteru.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský ocenil, že nový ministr zahraničních věcí Kulhánek začal odvážně. „Doufám, že mu to vydrží. Rusové mají čas do zítřejších 12:00 zajistit návrat všech našich diplomatů, jinak srovnáme počty diplomatů na obou stranách. Naprosto fér přístup!“ uvedl na sociální síti.

Zdrženlivější ohlasy zaznívají od Pirátů a STAN. „Mrzí mne, že nový ministr zahraničí propásl možnost vyřešit otázku nerovnoměrného počtu diplomatů mezi Českou republikou a Ruskou federací. Diplomacie je především o jasných, sebevědomých a srozumitelných krocích. Zítra je úkolem české diplomacie získat podporu spojenců v NATO,” uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Abychom se mohli pohnout dál, je třeba udělat pořádný a sebejistý krok, je nutné požadovat srovnání počtu diplomatů na obou ambasádách. A toho ani při případném návratů Čechů zpět do Moskvy dosaženo nebude. Z toho by měla vycházet sebevědomá zahraniční politika ČR,“ napsal na Twitter předseda STAN Vít Rakušan.

Senát označil útok ve Vrběticích za akt státního terorismu

Domácí

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je nutné počkat, jak bude Rusko reagovat. „Problém není na straně návrhu, ale na straně našeho rozhodnutí. O reciprocitě naše vláda věděla,” sdělil Filip.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury ultimátum znamená, že ČR nemá zájem jednat. „Ultimáta ničemu nepomůžou a nedosáhneme svých cílů - jednání formou ultimát neskončí pro nikoho dobře,” uvedl. Pokud nebude v Praze ani v Moskvě funkční ambasáda, zkomplikuje to podle Okamury jednání s Ruskem o ropě a plynu. Reakce české diplomacie ho překvapila, vláda podle Okamury nemá představu, jak by nynější situace měla pro ČR skončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám