Hlavní obsah

Sporný šéf ústeckých žalobců si přál být soudcem, ale odmítli ho

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Jeden ze dvou současných šéfů ústeckého krajského státního zastupitelství Jiří Křivanec sice odmítl i přes únorovou veřejnou výzvu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) rezignovat na svou funkci, nicméně v justiční praxi zcela ojedinělé dvojvládí v Ústí mínil vyřešit kompromisem – chtěl se stát soudcem.

Foto: Archiv Právo, Právo

Jiří Křivanec

Článek

V tichosti se prý domluvil s předsedou ústeckého krajského soudu Milanem Kohoutkem na tom, že by mohl obléct talár u Okresního soudu v Mostě, kde Křivanec bydlí. Jenže tento týden Křivanec se svými plány narazil.

Soudcovská rada mosteckého soudu totiž v pondělí vyslovila nesouhlas s přidělením Křivance k tomuto soudu. Právu to ve středu potvrdil jeden z členů rady, soudce Rudolf Malý, ale nechtěl blíže upřesnit důvody, proč Křivance v Mostě nechtějí.

Nikam nejde

Podle důvěryhodného zdroje Práva z justičního prostředí mostečtí soudci považovali přidělení Křivance k nim za jakousi trafiku pro tohoto žalobce, což se jim nelíbilo.

Přestože rozhodnutí soudcovské rady je pouze doporučující a pro předsedu krajského soudu není závazné, Kohoutek mostecké kolegy vyslyšel a Křivance na jmenování soudce nenavrhl.

Křivanec ve středu připustil, že o možnosti být soudcem jednal. „Tato varianta už ale samozřejmě padla, takže o jmenování soudcem již neuvažuji,“ řekl ve středu Právu.

Křivanec na sebe upozornil předloni v únoru, když odvolal z postu šéfa liberecké pobočky ústeckého zastupitelství Adama Bašného, který tehdy veřejně kritizoval postup žalobců v kauze někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Stále tak platí situace, že v Ústeckém kraji mají státní zástupci hned dva šéfy – Křivance a také Jana Jakovce, který se nyní do funkce vrátil poté, co vyhrál svůj soudní spor s Pospíšilem kvůli svému nezákonnému odvolání z března 2008.

„Rozhodnutí, jak dál, je samozřejmě na ministru spravedlnosti, který jediný rozhoduje o jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Já už jsem se vyjádřil, že o rezignaci neuvažuji,“ řekl ve středu Právu Křivanec.

Ministr už Právu dříve sdělil, že když Křivanec dobrovolně funkci neopustí, zahájí ministerstvo správní řízení o zrušení jeho jmenování z roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám