Hlavní obsah

Spor o epopej pokračuje, Praha se proti zákazu stěhování odvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní město se nedohodlo s Moravským Krumlovem na přestěhování Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy. Proti předběžnému opatření, které vydala radnice moravského města minulý týden se hodlá metropole odvolat. Ve středu to oznámil pražský radní Ondřej Pecha (ODS) s tím, že metropoli vznikají v souvislosti s neuskutečněným stěhováním škody.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Detail obrazu Slované v pravlasti z cyklu Slovanská epopej.

Článek

Praha po rozhodnutí Moravského Krumlova avizovala, že by se o budoucnosti cyklu rozměrných obrazů chtěla dohodnout.

Na Moravu putoval v minulých dnech dopis, v němž metropole shrnula své argumenty pro přestěhování díla. To by mělo být umístěno v pražském Veletržním paláci.

Praze vznikají škody

"Je to naprosto absurdní situace a zásah do vlastnických práv Prahy," uvedl ve středu Pecha. Podle radního Praze už nyní vzniká škoda, kterou bude chtít po Krumlovu nahradit.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovanskou epopej tvoří dvacet velkoformátových obrazů

"Ve Veletržním paláci už jsou instalována a zaplacena technická opatření, která přijdou vniveč," poznamenal. Galerie hlavního města Prahy i přes současné komplikace výstavu Slovanské epopeje připravuje.

Proti stěhování díla je malířův vnuk John Mucha, Moravský Krumlov i Jihomoravský kraj. Zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově podpořil také prezident Václav Klaus. Praha, do níž by mělo být dílo přestěhováno, podle něj tyto obrazy malíře Alfonse Muchy nepotřebuje, protože má mimořádných památek dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej zatím zůstane na Moravě

Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. V pondělí o tom na žádost Muchovy rodiny rozhodla moravskokrumlovská radnice.

Výběr článků

Načítám