Hlavní obsah

Spor o dům u Lorety: Bakala s návrhem na stotisícovou pokutu pro důchodce neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Zdeněk Bakala ve čtvrtek neuspěl v jednom ze sporů souvisejících s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na Loretánském náměstí v Praze, když odvolací senát pražského městského soudu zamítl podnikatelův návrh na stotisícovou pokutu pro posledního obyvatele domu Bohumila Vejtasu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům U Drahomířina sloupu na snímku z roku 2010

Článek

Vejtasa vede kvůli domu na pražském Loretánském náměstí s Bakalou hned několik sporů. V tom aktuálním šlo o to, že Vejtasa měl podle rozhodnutí o předběžném opatření zpřístupnit svůj byt dělníkům, kteří u něj měli provést opravy údajných závad. Vejtasa ale k sobě dělníky nepustil.

Na základě předběžného opatření měli dělníci provádět opravy 11. července loňského roku, opatření ale bylo Vejtasovi doručeno až o jedenáct dní později. Obvodní soud pro Prahu 1 to nezohlednil a v dubnu vyměřil důchodci stotisícovou pokutu, kterou muž označil za likvidační, odvolací soud ovšem rozhodné datum v potaz vzal.

„Dospěli jsme k závěru, že to rozhodnutí vykonatelné není. Vykonatelnost rozhodnutí nabylo až 22. července, povinný (Vejtasa) tak nemohl splnit dané povinnosti,“ uvedla soudkyně Iveta Veselá.

Ústavní soud odmítl Bakalovu stížnost kvůli Knihovně Václava Havla

Domácí

Dům U Drahomířina sloupu Bakala koupil v roce 2009 s deklarovaným úmyslem vybudovat sídlo Havlovy knihovny. Projekt ale nabral značné zpoždění, a to i kvůli sporům s Vejtasou, jenž podal žalobu proti územnímu rozhodnutí o přístavbě a přeměně historického domu na polyfunkční objekt.

Během dvou let se z domu vystěhovalo sedmnáct rodin. Vejtasa jako jediný zůstal, půdní byt si postavil svépomocí před pětačtyřiceti lety. V minulosti se nechal slyšet, že byt opustit nehodlá za žádnou částku.

Vejtasa je přesvědčený, že se ho Bakala snaží z domu vyštípat. Důchodce je podle svých slov z Bakalovy strany vystavován dlouholetému šikanování a útisku v rámci „úmyslné a bezohledné snahy o vystěhování“. Vejtasa spor označuje za „spor miliardář versus starobní, invalidní důchodce“.

Havlově knihovně za půl miliardy stojí v cestě neústupný nájemník

Bydlení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám