Hlavní obsah

Spor Musílková-Kubinyi rozděluje i pojišťovny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor mezi ministrem zdravotnictví Josefem Kubinyim a ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou se v úterý přenesl do otevřeného boje mezi VZP a oborovými zdravotními pojišťovnami. "Pokud by VZP byla ustavena podle stejných podmínek jako ostatní zdravotní pojišťovny, pak by na ni již před několika lety musela být uvalena nucená správa," uvedl pro Právo Jaromír Gajdáček, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven.

Foto: Jana Bečková

Čluny u železničního mostu

Článek

Reagoval tak na slova ministra, že Musílková řídí VZP špatně, měla by být odvolána nebo sama odstoupit. Gajdáček tvrdí, že VZP každého čtvrt roku opouští více než 40 000 pojištěnců. "Pojišťovnu mění lidé na doporučení lékařů, pro které jsou zaměstnanecké zdravotní pojišťovny lepšími partnery z hlediska jistot plateb. VZP platby dlouhodobě zpožďuje," sdělil Gajdáček a dodal, že od VZP přecházejí pojištěnci ve všech věkových kategoriích a náklady se tím u nové pojišťovny za tyto pojištěnce zvyšují v průměru o 30 procent.

Musílková ale tvrdí, že její pojišťovna platí nejnákladnější léčbu, téměř všechny dialýzy a další finančně vysoce náročné operace.

"Máme klienta, který nás už stál přes 30 miliónů korun," řekla Musílková. Gajdáček jí ale oponuje a tvrdí, že argumentace, že VZP doplácí na své staré a nemocné pojištěnce je účelová. "Tyto falešné argumenty by neměly u politiků nalézt ochotu nekonečně omlouvat patné hospodaření VZP, když se situace tak změnila," řekl Gajdáček.

ODS: vládní atak pokračuje

Za ředitelku VZP se nepřímo postavil i stínový ministr zdravotnictví ODS senátor Tomáš Julínek: "Snahu ministra Kubinyiho o odvolání Musílkové chápu jako pokračování vládního ataku na zdravotní pojišťovny. Musílková je zárukou proti politizaci VZP," řekl Kubinyi a dodal, že ředitelka má připravenou reorganizaci ústavu v podobě přeměny na čtrnáct krajských poboček, ale potřebuje k tomu schválený zákon o zdravotních pojišťovnách.

"Jeho schvalování zdržel nejvíce právě nesmyslný Kubinyiho pozměňovací návrh o stoprocentní přerozdělení finančních prostředků, který předložil ještě jako poslanec," tvrdí Julínek. Podle něj "jestliže ředitelce VZP vyčítají, že ústav je v dluzích, je třeba si uvědomit, že úhrady, které jsou příčinou špatné bilance, jí nařídil stát".

Za ředitelku se postavila i dozorčí rada VZP, která slova Kubinyiho o jejím odvolání považuje za velmi nešťastná či účelová i v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie.

Ministr: nevím, kdy se sejdeme

Ministr Kubinyi v úterý uvedl, že neví, kdy se sejde s Musílkovou. "Může to být brzy, ale těžko se jí podaří vysvětlit mně, že pojišťovna hospodaří dobře, když mám jiná fakta."

Odmítl zároveň slova mluvčího VZP Jiřího Suttnera, který týž den Právu sdělil, že ministr i ředitelka byli v pondělí večer na kulatém stolu o pražském zdravotnictví, nemluvili spolu a ministr utekl. " Seděli naproti sobě. Po skončení ministr se rozloučil se svoji polovinou stolu a utekl. S ředitelkou nemluvil," řekl Suttner.

"Není pravda, že jsem utekl," prohlásil ministr a dodal, že rád by o VZP rozvířil diskusi. "V co vyústí se uvidí."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám