Hlavní obsah

Spor mezi námi kvůli MPSV není, tvrdí šéfové ANO a ČSSD

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfové vládních koaličních stran hnutí ANO a ČSSD popírají, že by byl mezi nimi kvůli ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) nějaký spor. Ten se má týkat poukazování bývalého vedení, kdy resort vedla Jaroslava Němcová (ANO), na možný podíl budoucí ministryně Jany Maláčové (ČSSD) na chybách při rozdělování dotací v jejím odboru, který dosud na ministerstvu řídí.

Foto: Novinky.cz s Právo

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Němcová kvůli tomu před svým červnovým odchodem podala trestní oznámení na policii. Míří sice na neznámého pachatele, ale týká se činnosti sekce, pod který odbor Maláčové spadá, i přímo oblasti rodinné politiky a politiky stárnutí, kterou se zabývá.

„Není to v žádném případě spor ANO a soc. dem.,“ řekl v pátek Právu premiér a šéf hnutí Andrej Babiš s tím, že exnáměstek Němcové Oleg Blaško, který na odpovědnost Maláčové v pátek v Právu upozorňoval, není člen hnutí. „Je zbytečné vyvolávat nějaký konflikt mezi koaličními partnery, který prostě neexistuje,“ dodal.

Premiér se v pondělí s nominantkou na ministryni práce Maláčovou sejde. „Určitě se o tom pobavíme, ale odmítám řeči o sporech,“ poznamenal Babiš. Připomněl, že trestní oznámení jsou na neznámého pachatele, tak ať to policie prošetří.

Podobně reagoval šéf ČSSD Jan Hamáček. „Paní Němcová evidentně neunesla svůj konec na ministerstvu. Nevím, proč bych měl její výroky nějak řešit,“ napsal Právu Hamáček, který se za Maláčovou postavil a zastal se jí.

Němcová se brání

Exministryně Němcová v pátek zdůraznila, že se trestní oznámení netýká Maláčové. „Není to pravda, že bych podávala trestní oznámení na paní Maláčovou. V auditu se nevyskytovali konkrétní lidi, osoby, pozice, vždycky to bylo na činnost konkrétního odboru, nikoli konkrétních lidí a pozic,“ řekla v pátek České televizi Němcová.

Foto: ČSSD

Jana Maláčová nominovaná ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí

Ve čtvrtek však Právu potvrdila, že závažná pochybení, která odhalil jí nařízený interní audit, se týkala kromě dalších odborů i odboru vedeného Maláčovou.

Na otázku Práva, zda za tato pochybení v odborech nese zodpovědnost ředitel odboru, v tomto případě mimo jiné i Maláčová, odpověděla exministryně kladně. „Za svoje odbory mají zodpovědnost ředitelé odborů. Ale určitě tam nebyla konkrétní jména,“ vysvětlovala Němcová.

Senioři Maláčovou nechtějí

Předchůdkyně Němcové ve funkci, exministryně Michaela Marksová-Tominová (ČSSD), se už ve čtvrtek do Němcové také pustila. Bývalé vedení prý Maláčové vyhrožovalo, že „ji dostane do tepláků“.

Se jmenováním Maláčové do čela resortu nesouhlasí spolek Senioři ČR, který na to upozornil v páteční tiskové zprávě. „Bohužel během svého působení pro české seniory mnoho neudělala a Senioři ČR mají s paní Maláčovou nedobré zkušenosti,“ uvedl prezident spolku Vladimír Dryml.

Maláčová podle spolku reprezentuje spíš feministické hnutí než zájmy seniorů. Podle informací médií bude spolek také svým členům doporučovat, aby v podzimních komunálních volbách nevolili ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám