Hlavní obsah

Sponzoři politických stran získávají třetinu veřejných zakázek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř třetina firem, které poskytují politickým stranám finanční dary, získávají veřejné zakázky a pětina jich dosáhne na evropské dotace, konstatuje analýza Centra aplikované ekonomie při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Autoři upozorňují také na další závažné faktory, jako jsou dary od novorozeňat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Studie konkrétně konstatuje, že 31 procent firemních dárců politickým stranám zároveň získává veřejné zakázky, 20 procent evropské dotace,“ uvedli autoři v nejnovější studii na základě prověrky výročních zpráv významných politických stran v letech 2006 až 2023. (Celé znění studie najdete zde)

„Tato skutečnost představuje významné riziko střetu zájmů zejména u politických aktérů rozhodujících o těchto transakcích. Výsledky dokládají, že dar politické straně výrazně zvyšuje očekávaný objem získaných veřejných zakázek, zároveň v nich dárci čelí nižší konkurenci,“ stojí dále v analýze.

Sponzoři politických stran získali ve zkoumaném období dohromady zakázky za zhruba 390 miliard korun.

Výsledky podle studie potvrzují, že výběrová řízení mohla být ovlivňována ve prospěch darujících firem, což kromě střetu zájmů snižuje i kredibilitu veřejné soutěže. Autoři proto doporučují zájemcům o veřejné zakázky, aby neposkytovali peníze politickým stranám.

Evropské dotace pro Babišovy firmy

Z textu také vyplývá, že darující společnosti dosáhly celkem na evropské dotace zhruba za 5,2 miliardy korun. Přitom mezi největší dárce ze skupiny příjemců dotací patří podle autorů šetření firmy Lovochemie, Synthesia, Precheza nebo Fatra, tedy společnosti z holdingu Agrofert Andreje Babiše. Tyto společnosti podle zIndexu darovaly celkem 18 miliónů korun Babišovu hnutí ANO.

Do stejné kategorie patří společnosti Ray Service, Extension a Ostroj, které zase přispěly Straně práv občanů, TOP 09 nebo ODS, upozorňuje analýza.

V ní se dál autoři pozastavují nad často nejasným původem darů. Pocházejí buď od offshorových dárců (vlastníky jsou minimálně z 50 procent zahraniční právnické osoby), dárců sídlících v hromadných sídlech, dárců s majetkovou účastí státu či obcí, dárců, kteří nezveřejňují finanční výkazy v obchodním rejstříku, nebo od společností bez zaměstnanců.

Podle průzkumu měly neobvyklý podíl off shore dárců ve sledovaném období Věci veřejné, ČSSD a lidovci. U ČSSD, lidovců a ODS tvořily zhruba třetinu darů dary od společností, které získaly veřejné zakázky.

Dary od novorozenců

Co se týče darujících fyzických osob, autoři šetření poukazují na případy, kdy je dárcem například novorozeně. „V roce 2013 Strana zelených uvedla dva dárce s datem narození v budoucnosti, další pak podle výroční zprávy této strany nebyl v době darování ani dva roky starý,“ konstatuje studie.

ODS podle ní zase uvedla dárce, který se narodil v roce 2013 a v tomtéž roce daroval straně 500 korun. „Přestože tato situace neodporuje zákonu, je zjevné, že se jedná o chybu nebo skrývání pravé identity dárce. Celá situace poukazuje na nesprávné fungování auditu, jímž tyto dokumenty prošly s výrokem bez výhrad,“ stojí v textu.

Obecně nejvíc darů v letech 2006 až 2013 získala ODS, pro kterou dary v minulosti představovaly až 38 procent příjmů. Celkem jich ODS získala přes 15 tisíc v souhrnné hodnotě téměř 800 miliónů.

„Pro strany TOP 09 a ANO 2011 tvořily dary v prvním roce jejich fungování dokonce více než 95 procent všech příjmů. Tyto strany proto představují vyšší riziko ovlivňování politických rozhodnutí ze strany třetích osob, které do stran vkládají významné prostředky,“ varuje studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám