Hlavní obsah

Spolykala šestačtyřicet ibuprofenů. Počet smrtelných předávkování u mladých strmě roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy strmě rostou psychické poruchy u dětí a mladistvých, si lékaři všímají dalšího znepokojivého trendu. Od pandemie covidu výrazně stoupl i počet smrtelných předávkování u mladých lidí. Většinou se jedná o demonstrativní sebevraždy běžnými léky.

Foto: Profimedia.cz

Posedlost léky

Článek

Lékaři v pražské Všeobecné fakultní nemocnici zachraňují od předávkování léky a dalšími látkami i pět dětí a teenagerů týdně. „Období okolo vysvědčení bývá i horší,“ uvedl primář pediatrické kliniky Petr Koťátko.

Počet mladých pacientů, kteří se pokoušejí si vzít život, nebo se snaží upozornit na svůj problém, v posledních letech výrazně roste. Potvrzují to data Toxikologického informačního střediska při Všeobecné fakultní nemocnici, které funguje pro celé Česko a na něž se lékaři, ale například i rodiče, obracejí v případech předávkování.

„Od roku 2021 jsme zaznamenali enormní nárůst konzultací v souvislosti se sebevražednými pokusy u dětí a mladistvých,“ řekla vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska Kateřina Kotíková. Jejich počty podle ní vystřelily strmě vzhůru v dubnu 2021, kdy se po dlouhodobém uzavření škol kvůli covidu vrátila prezenční výuka.

Dětští psychiatři nejsou. Psychické problémy stále častěji řeší pediatři

Domácí

Zejména dívky

„Ze dvou set konzultovaných sebevražedných pokusů u dívek a 37 u chlapců v roce 2019 se počty zvedly na 469 dívek a 59 chlapců v roce 2023,“ dodala. Pro Novinky a Právo upřesnila, že tato čísla nejsou absolutní. „Ne každý nám zavolá, někteří lékaři už jsou zkušení, tak s námi případy nekonzultují. Důležitý je ale stoupající trend,“ uvedl Kotíková.

Děti a mladiství se většinou otráví léky, které mají zrovna po ruce. „Na prvním místě je volně prodejný paracetamol, pak antidepresiva, třetí ibuprofen,“ uvedla Kotíková. „V osmdesáti procentech se jedná o demonstrativní sebevraždy, ale nechybí ani bláznivé výzvy ze sociálních sítí. V nedávné době jedna dívka spolykala šestačtyřicet ibuprofenů,“ uvedl Koťátko.

Přibývá dívek, které si ubližují

Domácí

Kotíková dodala, že takové množství léků není mezi mladými vůbec ojedinělé. „Některé dívky spolykají i sto tablet ibuprofenu, který naštěstí není tak toxický,“ řekla lékařka.

U ibuprofenu se toxická dávka uvádí jako 200 miligramů (zhruba půl tablety) na kilogram váhy člověka, ani takové množství ale není smrtící. „Ibuprofen ale poškozuje ledviny, paracetamol játra. Některé léky účinkují i na centrální nervový systém,“ varuje Koťátko. Teenageři se často tráví také léky podobnými neurolu, stilnoxu či rivotrilu.

Záchranku volat včas

Lékaři zachrání život předávkovaným dětem a mladistvým v devětadevadesáti procentech případů. Důležitý je přitom čas, za nějž se dostanou do péče odborníků.

„Naše nejhorší noční můra je, když nám záchranná služba přiveze dítě v bezvědomí a my o něm nic nevíme. Klinické příznaky jsou velmi pestré. Záleží na tom, jaké léky dítě požilo, v jakém množství, jestli to kombinovalo s jinými látkami,“ řekl Koťátko.

„Do hodiny a půl po předávkování můžeme vypláchnout žaludek a problém je v podstatě vyřešen. Čím později přijede, tím více se příznaky otravy rozvíjejí,“ dodal.

Mladá a fyzicky zdravá Nizozemka jde na eutanazii. Kvůli depresím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám