Hlavní obsah

Spolupráci TOP 09 se Starosty zvoní umíráček

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smlouvě mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí o společné kandidátce pro sněmovní volby nejspíš zvoní umíráček. Přispěly k tomu nejen slušné výsledky hnutí v krajských a senátních volbách, ale zejména výpady šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska na adresu STAN. A také situace ve středočeské organizaci TOP 09, která se dostala do rozkolu při jednání o krajské koalici.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf STAN Petr Gazdík (vlevo) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Smlouva platí do konce tohoto roku, ale už se zdá být jisté, že nebude prodloužena, i když nikdo ze špiček STAN to nechce říci veřejně. „Situace je taková, že kdyby náhodou prodloužení smlouvy navrhl někdo z vedení hnutí, tak bude ze své funkce asi odvolán,“ popsal Právu atmosféru v hnutí jeden z významných členů.

Podle něj rozpaky i rozčílení vyvolaly Kalouskovy nedávné výroky o tom, že Starostové rozbili spolupráci ambicemi některých svých členů. „Místo toho, aby se Miroslav Kalousek zamyslel, co jeho strana udělala špatně, tak se pustil do kritiky starostů,“ dodal další z členů hnutí.

Myslím, že jsme se dokázali postavit na vlastní nohy a měli bychom jít do sněmovních voleb samostatně.
Radim Sršeň, místopředseda STAN

Už v pondělí se přitom mají sejít zástupci hnutí ze všech krajů, aby situaci projednali. Podle šéfa STAN Petra Gazdíka ale nyní rozhodně nebudou rozhodovat o prodloužení či ukončení spolupráce. „Není důvod spěchat,“ omezil se na dotaz Práva na stručné konstatování Gazdík.

Připomněl pouze, že smlouva s TOP 09 platí do konce roku. Na jejím základě TOP 09 a Starostové ve Sněmovně mají společný pětadvacetičlenný poslanecký klub. Obdobně se vyjadřuje i místopředseda hnutí Vít Rakušan, který je jako hlavní vyjednavač ve středních Čechách přímým svědkem rozkolu krajské organizace TOP 09.

Výměna za lidovce?

Naopak zcela jednoznačně se už před týdnem vyjádřil místopředseda STAN Radim Sršeň, který prosazuje, aby spolupráce s TOP 09 skončila. „Myslím, že jsme se dokázali postavit na vlastní nohy a měli bychom jít do sněmovních voleb samostatně,“ řekl Právu. Už v sobotu při vyhlášení výsledků druhého kola senátních voleb dali zástupci STAN najevo, že mají blízko k lidovcům, s nimiž spolupracují jako senátní klub, a ve spolupráci obou subjektů chtějí pokračovat.

Budu chtít, aby se v ČR zformovala silná komunální strana, aby byli regionální politici ve všech patrech politiky.
Stanislav Polčák, europoslanec

Není proto vyloučeno, že pokud by se Starostové nerozhodli jít do sněmovních voleb příští rok zcela samostatně, mohou se dát dohromady s jinými partajemi, stejně jako před minulými sněmovními volbami s TOP 09. Podmínkou je pouze to, že musí sestavit společnou kandidátku, protože v případě předvolební koalice by si tím subjekty zvyšovaly počet hlasů potřebný pro vstup do dolní komory z pěti na deset procent, což by bylo riskantní.

V úvahu by mohla vedle lidovců připadat spolupráce třeba s piráty nebo soukromníky. Spolupráci s dalšími subjekty pro sněmovní volby preferuje např. další z místopředsedů hnutí, europoslanec Stanislav Polčák, nechtěl ale říci s kým. Už při prvním kole senátních voleb se nechal slyšet, že hodlá navrhnout, aby došlo ke spojení s některými regionálními stranami. „Budu chtít, aby se v ČR zformovala silná komunální strana, aby byli regionální politici ve všech patrech politiky,“ řekl Právu Polčák.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Reklama

Výběr článků

Načítám