Hlavní obsah

Spolumajitel Penty podal na Čunka oznámení, chce 100 miliónů za nactiutrhání

– Praha

Spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva podal na senátora za KDU-ČSL Jiřího Čunka trestní oznámení kvůli poškození dobrého jména. V souvislosti se spory o internetové sázení požaduje stomiliónové odškodné, napsal týdeník Ekonom, o jehož článku ve středu informoval server Ihned.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Čunek se podle Dospivy dopustil pomluvy tím, že ho nařkl z nestandardního lobbingu ve prospěch internetového kurzového sázení, které na konci roku 2008 povolil ministr financí Miroslav Kalousek (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09).

Čunek loni týdeníku Ekonom řekl, že Dospiva, jehož skupina vlastní i sázkovou kancelář Fortuna, na něj jako na tehdejšího šéfa lidovců naléhal, aby KDU-ČSL sázkám po internetu přestala bránit. V této věci se prý sešli v Praze na Malé Straně.

„Říkal, že domácí firmy jsou oproti zahraničním protiprávně znevýhodněny,“ uvedl podle serveru tehdy Čunek.

Dospiva podle Čunka straně „za odstranění protiprávního stavu“ slíbil sponzorský dar. „Pokud si vzpomínám, mluvil o osmi či deseti miliónech korun,“ řekl loni Čunek. Dospiva ale popírá, že by se taková schůzka odehrála, Čunka prý osobně ani nezná.

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím letos podal kvůli údajně podezřelým okolnostem při schvalování internetového sázení trestní oznámení na neznámého pachatele. Věcí se začala zabývat protikorupční policie.

Deník Právo v říjnu uvedl, že policisté zahájili úkony v trestním řízení, přičemž ministra financí Kalouska prošetřují kvůli možné korupci. Poté byl ale případ protikorupční službě odejmut a předán pražské hospodářské kriminálce, uvedlo o několik dní později Právo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám