Hlavní obsah

SPOLU rozjelo kampaň do komunálních voleb. Dokáže věci měnit, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zahájila v neděli odpoledne v Praze kampaň před komunálními volbami. Kandidátem na primátora je občanský demokrat Bohuslav Svoboda, který jím byl v letech 2010 až 2013. Premiér a předseda ODS Petr Fiala řekl, že se projekt koalice ukázal jako úspěšný, a proto je důležité, že strany jdou spolu i do boje o pražský magistrát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové stran v rámci SPOLU Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Přesvědčili jsme voliče, že naše spojení má smysl, že dokážeme věci měnit. Voliči nám dali šanci, abychom tu změnu v České republice provedli, a my ji děláme. Děláme ji ve velmi obtížných podmínkách, máme co napravovat,“ řekl Fiala.

Podle Svobody má koalice i výhody. „To, co se normálně dohaduje po volbách, o co se ty strany dohadují, my máme projednáno dopředu,“ řekl při zahájení kampaně na pražském Petříně.

Svoboda: Mezi trestním stíháním mě a Babiše je velký rozdíl

Komunální volby

Doprovodného programu se stánky, skákacím hradem a soutěžemi pro děti se účastnily stovky lidí.

Pospíšil chce, aby SPOLU nešlo obejít

„Musíme vyhrát tak, aby nebylo možné bez SPOLU vládnout pražskému magistrátu,“ dodal předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil, jehož strana je nyní jako jediná ze SPOLU ve vládnoucí pražské koalici s Piráty, STAN a Prahou Sobě.

Podle něj Praha potřebuje pravicovou vládu, která napraví škody napáchané aktivisty, zejména v dopravě. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je cílem koalice zisk 40 procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda

Za lídrem Svobodou je jedničkou za TOP 09 právě Pospíšil a jedničkou za KDU-ČSL Jan Wolf, který byl radním pro kulturu v době primátorky z hnutí ANO Adriany Krnáčové.

V loňských sněmovních volbách koalice SPOLU zvítězila, druhé bylo hnutí ANO.

„Navázali jsem na to, co se nám povedlo v podzimních volbách. Podařilo se nám sestavit společnou kandidátku do pražských komunálních voleb,“ řekl při zahájení kampaně šéf pražské ODS Marek Benda.

Vystrčil k Babišově kritice: Seženu mu pozvání na Ukrajinu, ať to pak zopakuje

Domácí

V Praze si před čtyřmi lety rozdělilo 65 mandátů pět subjektů. V zastupitelstvu zasedlo 14 zastupitelů ODS, shodně 13 za Piráty, Prahu Sobě, koalici STAN a TOP 09 a 12 za hnutí ANO.

Koalici pak po volbách vytvořili Piráti, koalice Starostů a TOP 09 a Praha Sobě. Primátorský post obsadil Pirát Zdeněk Hřib.

Česko letos čekají na podzim obecní a senátní volby, prezident je vyhlásil na 23. a 24. září.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

Volit se budou zastupitelé obcí a městských obvodů a třetina Senátu. Mandát bude obhajovat například jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám