Hlavní obsah

Společnost Ruce pro pomoc, jež si nárokuje bezprizorní pozemky obcí, zatím nikde neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nároky společnosti Ruce pro pomoc na získání tisíců pozemků v katastru více než čtyř set obcí v osmi krajích se rozplývají jako pára nad hrncem. Katastrální úřady jí dosud nepřiznaly ani jeden. Všechna řízení ale ještě nejsou uzavřena.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Společnost Ruce pro pomoc si mimo jiné nárokovala i pozemky u kostela v Dolních Věstonicích na Břeclavsku

Článek

Obecně prospěšná společnost Ruce pro pomoc zatím úspěch neslavila. „Většina řízení, v nichž si dotazovaná společnost nárokovala vlastnictví pozemků, je uzavřena. Skončila ze dvou důvodů. Zčásti bylo řízení zastaveno, když žadatel neuhradil správní poplatek, v dalších byl příslušným katastrálním úřadem požadavek na zápis vlastnictví zamítnut,“ řekla ředitelka kanceláře předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Jarmila Daňková.

Dolní Věstonice zatím v nejistotě

Kauza je spojena s tisíci pozemků, u nichž na konci roku vypršela desetiletá lhůta, kdy se o ně mohli vlastníci přihlásit. Ruce pro pomoc se o nemovitosti přihlásily v poslední den minulého roku na základě notářského prohlášení. Neuspěly. Zamítnutí katastrální úřady odůvodňují tím, že předložené listiny pro vklad neodpovídají podmínkám zákona o katastru nemovitostí. Případ pokusu získat tisíce pozemků ale zatím neskončil.

„Některá řízení ještě nejsou uzavřena. Procentuálně nejsem schopna vyjádřit, ale drtivá většina jich skončila jedním ze dvou zmíněných rozhodnutí,“ dodala Daňková.

Stovky obcí čekají na verdikt kvůli parcelám bez vlastníků

Domácí

Cesta k získání pozemků se otevřela i Dolním Věstonicím na Břeclavsku. Ale jen k části těch, na které Ruce pro pomoc vznesly nárok. Katastrální úřad v Břeclavi zamítnutím ukončil jedno ze dvou řízení. „Není třeba připomínat, že kauzu pozemků bedlivě sledujeme. Že Ruce pro pomoc nikde neuspěly, je dobrá zpráva. Vítám, že jedno řízení, týkající se pozemků v Dolních Věstonicích skončilo zamítnutím. Dokud ale nepadne rozhodnutí v případě všech pozemků v našem katastru, není konec. Dál to hlídáme,“ uvedla starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek).

Trestný čin to nebyl, říká policie

Starostka začala jednat už v prvních dnech ledna po zjištění, co se kolem pozemků děje. Obrátila se na soud a podala podnět, aby záležitost prověřila policie. „Oznámení jsme prověřili. Nejedná se o trestný čin,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

„Nechtěla jsem nic podcenit, ve hře jsou pozemky, které potřebujeme a počítáme s nimi pro rozvoj obce. Raději udělám dvakrát víc, než abych to podcenila a doplatila na to obec,“ vysvětlila starostka, proč Dolní Věstonice byly nejaktivnější z míst, kde si společnost nárokovala pozemky.

V lepší situaci jsou v Zaječí, kde nárok na všechny pozemky katastr zamítl, a otevřela se cesta pro zápis vlastnictví do majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových s možností následného převodu na obec. „Rozhodnutí katastru vítám. Dokud ale nebude u těch pozemků jako vlastník zapsaný stát, nemáme vyhráno a je třeba to dál hlídat,“ řekl starosta Zaječí Jan Grmela (Nezávislí pro Zaječí).

Ředitel se ke společnosti nehlásil

Ředitel společnosti Ruce pro pomoc Štěpán Šmejkal se k věci nevyjádřil. Figuruje ve více firmách, které se nechlubí kontaktními jmény. Na internetu mají buď kontaktní formulář, nebo telefon bez uvedení jména.

Novinkám a Právu se nakonec na čísle jedné z firem podařilo kontaktovat muže, který se ke jménu Štěpán Šmejkal přihlásil. „Ne, to není pravda, nejsem šéfem této firmy a nejsem ani představitelem společnosti Ruce pro pomoc, to máte špatné informace,“ řekl a odmítl se o aktivitách Rukou pro pomoc bavit.

Dostupné bydlení u soukromníků naráží. Snaží se hlavně obce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám