Hlavní obsah

Stovky obcí čekají na verdikt kvůli parcelám bez vlastníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři sta obcí v osmi krajích Česka může přijít o pozemky ve svých katastrech. Jejich vydání si nárokuje obecně prospěšná společnost Ruce pro pomoc. U desetitisíců parcel bez uvedeného vlastníka na konci roku v celé zemi totiž vypršel termín, kdy se o ně mohli majitelé přihlásit. Společnost chce pozemky s tím, že věc, která nikomu nepatří, si každý může přivlastnit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ruce pro pomoc si nárokují i pozemky v Dolních Věstonicích

Článek

Společnost využila aktuální situace a obcím teď nezbývá než čekat na závěr řízení katastrálních úřadů, zda o své pozemky přijdou, či nikoliv.

Ochranná lhůta prvních žádostí skončila v úterý. Rozhodnutí ale hned tak nepadne, čekání se prodlouží až o týdny. Po uplynutí ochranné lhůty, takzvané plomby, ji úřady stále řeší.

„U některých pozemků musí být určen opatrovník, katastrální úřady činí potřebné věci. Jedná se o opatření, která nějaký čas zaberou, mohou to být týdny,“ řekla ředitelka kanceláře předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Jarmila Daňková. Katastrální úřady podle ní nemohou postupovat jinak, než jak určil zákon.

Nejste majitelé? Přes sto tisíc parcel a domů brzy propadne státu

Ekonomika

„V dalších případech nejsou ještě uhrazeny příslušné poplatky, takže od nás odešly výzvy k jejich úhradě,“ dodala Daňková. Podle zákona mají katastrální úřady po uplynutí takzvané plomby třicet dnů na provedení vkladu. Ve výjimečných případech dobu prodlouží o dalších třicet dnů. Obce tak budou až do konce řízení v nejistotě, může to trvat i dva měsíce.

Každý den nahlížím na stránky katastrálního úřadu, jestli se něco změnilo. Jsme teď jen diváky
Jan Grmela, starosta Zaječí

Soud mezitím rozhodl o žádosti Dolních Věstonic o vydání předběžného opatření ve věci pozemků, které si nárokuje společnost Ruce pro pomoc. Opatření mělo zabránit změně vlastníka. Soud uvedl, že obec na takový požadavek nemá právní nárok, současně ale konstatoval, že ani společnosti nevzniklo právo nakládat s pozemky.

Starostové na stráži

Z rozhodnutí soudu plyne, že Ruce pro pomoc nárok odůvodňují odstavcem občanského zákoníku. Ten praví, že „věc, která nikomu nepatří, si každý může přivlastnit, nebrání-li tomu zákon nebo právo jiného na přivlastnění věci. Movitá věc, kterou vlastník opustil, protože ji nechce jako svou držet, nikomu nepatří.“ Ale další odstavec uvádí, že „opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví státu“.

„Věřím, že kauza nemůže skončit jinak než zamítnutím nároku společnosti,“ míní starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek), která bude záležitost dál sledovat. „Denně nahlížím na stránky katastrálního úřadu. V této věci jsme pouhými diváky,“ řekl starosta Zaječí Jan Grmela (Nezávislí pro Zaječí).

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová potvrdila, že nikdo jiný než katastrální úřady nemůže teď věc ovlivnit.

Člen správní rady společnosti Rudolf Santa se už na začátku kauzy odmítl do telefonu k věci vyjádřit, vyžádal si otázky písemně. Nyní však nekomunikuje. Nebere telefony a neodpovídá ani na e-maily.

Stát kývl na směnu lesů s církví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám