Hlavní obsah

Společná tisková konference premiérů Fialy a Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) i designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se poprvé setkají v nových rolích, aby podpořili iniciativu Lékaři pomáhají, která se snaží urychlit očkování proti covidu posilující dávkou. Na tu má podle současných pravidel nárok zhruba 2,4 milionu lidí. Tiskovou konferenci naplánovanou na 10:30 přinášíme živě.

TK na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkouVideo: ČTK

 
Článek

Cílem iniciativy je, aby se podařilo naočkovat milion lidí během jediného týdne.

„Pokud pomocí posilující dávky obnoví milion lidí svou imunitu, a to za jediný týden, naprosto změníme dynamiku epidemie. Posilující dávka se po více než pěti měsících od druhé dávky bude týkat téměř výlučně lidí nad 50 let,“ připomněla iniciativa s tím, že v důsledku toho by se citelně snížila i zátěž nemocnic.

„Očkování posilující dávkou ochrání před hospitalizací 3000 lidí, před vážným průběhem téměř 500, a to za jediný měsíc od zahájení akce,“ tvrdí iniciativa, za níž stojí skupina lékařů a vědců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiéři Andrej Babiš a Petr Fiala ve Strakově akademii

Lidé nyní mohou dostat posilující dávku očkování po pěti měsících. Od pondělí již mají možnost registrovat se na očkování v rámci centrálního rezervačního systému.

Vojtěch chce povinné očkování od března

Koronavirus

Zatímco současná exekutiva plánuje po vzoru některých zemí povinné očkování pro vybrané skupiny, Fiala se k povinné vakcinaci staví zdrženlivěji. Babiš i Fiala nicméně považují očkování za zásadní opatření, které může pomoci epidemii zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám