Hlavní obsah

Spokojeně se žije i v chudších částech Česka, ukazují průzkumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život na periferii není stigma, a ačkoliv se obyvatelé těchto oblastí potýkají s řadou problémů, neznamená to, že by se jim žilo špatně a nebyli spokojeni. Jak připomněl sociolog Národního institutu SYRI a Sociologického ústavu Akademie věd ČR Josef Bernard, periferie dokážou vykompenzovat například zjevné ekonomické problémy jinak.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V české veřejné debatě se periferní regiony často objevují stále jako jakýsi Mordor České republiky, ve kterém se sbíhají všechna zla české společnosti,“ připomněl Bernard s tím, že současná Česká republika je často zpodobněna jako polarizovaná společnost, která je rozdělena i geograficky.

„Existuje jakési druhé Česko, místa s nízkou kvalitou života, aniž bychom řekli, co ta kvalita je,“ uvedl sociolog s poukazem na to, že životní spokojenost lidí ovlivňují různé faktory, které spolu nutně nekorespondují.

„Jinými slovy – lidé žijící v chudých regionech to zároveň nemusí prožívat negativně,“ připomněl s tím, že například Jeseník patří mezi regiony s výrazně vyšší nezaměstnaností, přesto jsou zdejší obyvatelé s kvalitou života spokojeni.

Opuštěné Sudety: Divokou přírodou za historií i romantikou

Cestování

Místa na periferii mají podle něj i své nepopiratelné silné stránky a umožňují lidem prožít zdravý a spokojený život, v němž se mohou cítit úspěšní.

Vnímat silné stránky periferií

„Musíme ale trochu změnit diskurz a naučit se vnímat silné stránky periferií. I tím vytváříme podmínky, ve kterých tito lidé žijí,“ uvedl Bernard.

S odkazem na průzkumy konstatoval, že v průměru jsou lidé žijící na periferiích dokonce nepatrně šťastnější nežli obyvatelé velkých měst.

„Překvapivě nejméně spokojených lidí žije v prosperujících městech. Platí to jak mezi mladými, tak mezi seniory,“ připomněl s tím, že život na periferii nemá vliv na životní spokojenost lidí.

V loňském Indexu kvality života, který sleduje oblasti zdraví a životního prostředí, materiálního zabezpečení i dostupnosti vzdělávání či nabídky služeb a vztahů komunity, se na chvostu žebříčku střídají města z Ústeckého a Moravskoslezského kraje, které patří mezi regiony s řadou socioekonomických problémů, což však nemusí znamenat, že by zdejší obyvatelé nežili spokojeně.

Anketa

Jste se svým životem celkově spokojeni?
Ano
66,8 %
Spíše ano
21,7 %
Spíše ne
6,8 %
Ne
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2293 čtenářů.

Nejlépe se v Česku žije v Říčanech, na dně se ocitla Karviná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám