Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn zavalily až dvoumetrové závěje

– KRKONOŠE
Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Místy dvoumetrové závěje zavalily ve středu ráno některé hlavní komunikace v nejvyšších českých horách Krkonoších. Řadu městských lokalit odřízla neutuchající vánice, která zcela ochromila i provoz zdejšího skiareálu, od světa. Podobná je situace i v Jeseníkách. V nejvyšších českých i moravských horách také hrozí laviny.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Kromě Špindlerova Mlýna zastavila lanovky v Rokytnici nad Jizerou a Harrachově. "Jezdí pouze lanovka na Rýžoviště," upřesnili v harrachovském Sportovním areálu.

"Někde není vůbec vidět, že tudy někdy vedla cesta. Nelze se dostat do Svatého Petra a na Špindlerovku. Těžko říct, kdy se to podaří frézami prorazit, přestože jsme nasadili veškerou techniku a manšaft. Podobně náhlé přívaly takového množství sněhu za třináct let služby skutečně nepamatuji," popsal šéf špindlerovských silničářů Miloslav Tomíček. 

Kalamitu vyhlásili ráno krátce po šesté hodině silničáři na Trutnovsku, kde silničáři uzavřeli čtyři úseky silnice druhé a třetí třídy. "Neprůjezdné jsou spojnice mezi Velkými Svatoňovicemi a Bohuslavicemi, Hodkovicemi a Jívkou, Královcem a Černou Vodou na Žacléřsku a mezi Temným Dolem a Pomezními Boudami. Vzhledem k husté chumelenici to nelze udržet," sdělil Boleslav Strouhal ze Správy a údržby silnic v Trutnově.

Hraniční přechody jsou v provozu

Ačkoliv jsou silnice neprůjezdné, lidé z odříznutých obcí se nemusí bát, že by se k nim v případě nutnosti nedostala pomoc. "Pokud se v kritických místech někomu něco stane, máme dohodu se záchranáři, že před nimi pojede pluh. Umřít nikoho nenecháme," poznamenal Strouhal.

Mnohem lepší je situace v západních Krkonoších, i když i tady spadlo asi 40 centimetrů prachového sněhu. "Uzavřít jsme museli pouze silnici mezi Dolními a Horními Mísečkami, kterou se snad podaří do večera prorazit.

Příval sněhu neohrozil provoz ani hraničního přechodu v Harrachově, kam se ostatně kamióny klasicky uvízlé v příchovickém kopci vesměs ani nedostaly.

V Jeseníkách a Krkonoších hrozí laviny

Záchranáři z Jeseníků ve středu dopoledne vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Riziko sesuvu lavin ale hrozí pouze v místech, kudy nevedou turistické trasy.

"Nebezpečí pádu lavin se zvýšilo kvůli nové sněhové nadílce a silnému větru. Nový sníh si musí laicky řečeno sednout," řekl náčelník horské služby Michal Klimeš. Ve vrcholových partiích Jeseníků podle něj leží zhruba dva metry sněhu.

Sesuv lavin hrozí v pěti lokalitách - v oblasti Velkého a Malého Kotle, Červené hory, Kralického Sněžníku, Kamzičníku a Jeleního žlebu.

V Krkonoších rovněž platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. A to v oblastech Obří důl, Trkač, Modrý důl, Dlouhý důl, Stoh, Bílé Labe, Labský důl a Kotelní jámy.

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh zasypal celou střední Evropu

Sníh způsobil problémy v dopravě nejen v České republice, ale v celé Střední Evropě. Kalamitu hlásí Bratislava a východní Rakousko, ochromeno bylo jižní Polsko...

Výběr článků

Načítám