Hlavní obsah

Husté sněžení uzavřelo letiště a komplikuje dopravu

ČESKÁ REPUBLIKA

Sněžení, které trvalo celou noc a pokračuje i ráno, značně komplikuje dopravu v České republice. Místy napadlo až 35 centimetrů nového sněhu. V Praze bylo na několik hodin kvůli kalamitnímu stavu uzavřeno mezinárodní letiště v Ruzyni. Provoz se podařilo obnovit až po 15. hodině.

Foto: Aleš Plevka

Cimbálová muzika Vojara z Velkých Bílovic

Článek

Silničáři označují noc z úterý na středu za zatím nejhorší za tuto zimu. Řidičům doporučují, aby jezdili se zvýšenou opatrností, v některých částech ČR aby raději nevyjížděli.

Letiště uzavřené, prezident odletěl

"Letiště bylo uzavřeno ve čtvrt na šest ráno, uzavírka potrvá minimálně do 13 hodin," řekla dopoledne Anna Kovaříková z České správy letišť s tím, že tak rozhodla kalamitní komise na základě nejnovějšího vývoje počasí. Nakonec začala letadla na Ruzyni přistávat až po půl čtvrté odpoledne. Zrušeny byly desítky letů, řada dalších byla omezena.

Kvůli sněhové kalamitě musel být odložen také ranní odlet prezidenta Václava Klause s chotí do Jordánska. S témeř dvouhodinovým zpožděním ale prezident odletěl. "Můžu potvrdit, že letadlo s prezidentem odstartovalo zhruba v půl deváté z ruzyňského letiště," řekl Petr Fučík z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Ve východních Čechách vyhlásili kalamitu

Vozovky dálnic byly ráno po pluhování na většině území se zbytky ujetého sněhu maximálně do tří centimetrů, na R35 mezi kilometry 295 - 298 je kvůli sněhové vánici otevřen pouze jeden pruh. Ostatní úseky jsou sjízdné, ale vlivem větru a sněhu jen se zvýšenou opatrností.

"Silničáři vyhlásili kalamitní situaci v Královéhradeckém kraji v okresech Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov. Několik menších komunikací je pro dopravu uzavřených," řekl Petr Zima ze Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje. "Sněžení sice v kraji ustává, ale především v horských oblastech stále fouká silný vítr, který znemožňuje zprůjezdnění zavátých silnic," dodal Zima s tím, že silničáři s technikou v horských oblastech nyní upravují přednostně silnice první a druhé třídy.

Kalamitní stav dopoledne kvůli sněžení a silnému nárazovému větru vyhlásila i radnice ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku. Podle informací ze špindlerovské radnice jsou uzavřeny cesty od pošty do Svatého Petra a od střediska KRNAP na Špindlerovu boudu, omezena je také doprava v části Bedřichov. Pro dopravu zůstávají na Královéhradecku uzavřeny silnice Bělý - Police nad Metují, Žďár - Police nad Metují a Horní Radechová - Dolní Radechová na Náchodsku, na Rychnovsku je nesjízdný úsek mezi Sedloňovem a Úhorem a také Uhřínovem a křižovatkou Tři lotři.

Na Trutnovsku silničáři uzavřeli dopravu v úseku Bohuslavice - Velké Svatoňovice, Chřibská - Janovice a také cestu z Temného Dolu na Pomezní boudy. "Žádná obec není odříznuta kvůli závějím od okolního světa, existují objízdné trasy," řekl Zima s tím, že vítr by měl podle meteorologů začít ustávat dnes večer. V nižších oblastech Královéhradeckého kraje, například na Hradecku a Jičínsku je doprava na všech komunikacích bez komplikací.

Pardubickém kraji od noci hustě sněží. V okolí Hlinska na Chrudimsku napadlo přes 40 centimetrů nového sněhu a bez řetězů by zde neměli vyjíždět ani řidiči osobních vozidel. Neprůjezdná je silnice z Bredůvky do Studeného Celného na Ústeckoorlicku, kde leží závěj o výšce asi 75 centimetrů. "Neustále zde projíždí fréza, termín zprovoznění silnice je dvě až tři hodiny," prohlásil ráno Marian Cvrkal ze správy a údržby silnic.

Kolem 30 centimetrů sněhu napadlo i v okolí Poličky na Svitavsku a v nejvyšších polohách Ústeckoorlicka. "Řidiči kamionů by do těchto míst neměli vyjíždět bez řetězů, občas zde zapadne nějaké vozidlo," upozornil Cvrkal.

Karlovarském kraji sněží sice méně, než předpovídali meteorologové, ale v horských oblastech vane silný vítr, který vytváří snahové jazyky a zavěje. Zůstává uzavřena jen silnice ze Stříbrné na Přebuz na Sokolovsku.

Silnice jsou s opatrností sjízdné, na silnici I/6 z Prahy do Chebu se v okolí Bošova na Karlovarsku tvoří až půlmetrové závěje. Podobná situace je i v okolí Božího Daru. Podle silničářů si může sněžení během dne vyžádat omezení dopravy.

Vytrvalé sněžení komplikuje dopravu na území Plzeňského kraje, všechny silnice jsou ale sjízdné. V horkých polohách se vytvářejí sněhové jazyky i závěje.Na silnicích druhé a třetí třídy leží ujetý sníh. Řidiči musejí jezdit velmi opatrně.

"V posledních hodinách napadlo ve středních polohách až deset centimetrů sněhu, ve vyšších nejméně dvakrát tolik," uvedl krajský dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Předpokládá, že se i během dne ještě objeví lokální problémy. Sněžit má totiž celý den.

"Kolem Horské Kvildy napadlo až 25 centimetrů sněhu. Tvoří se tam sněhové jazyky od severovýchodu, zatímco obvykle fouká vítr v opačném směru" uvedl dispečer správy a údržby silnic v Sušici na Klatovsku.

Na silnicích II/169 Horská Kvilda - hranice Prachaticka a II/145 Petrovice - Sušice a ve vyšších polohách se doporučují pro jízdu kamionů sněhové řetězy.

Omezení pro kamióny

Problematické úseky, v nichž je třeba jezdit kvůli sněhovým jazykům velmi opatrně, jsou v Plzeňském kraji na Domažlicku v úseku Draženov - Lísková, na Tachovsku v okolí Přimdy, na severu Plzeňska od Úněšova až k hranici Karlovarského kraje. Na Klatovsku jsou se sněhem potíže v okolí Horské Kvildy, Železné Rudy a Petrovic u Sušice. Zřejmě zatím nejméně problémová je doprava v Plzni a na Rokycansku.

Na Šumavě připadlo až 35 centimetrů sněhu. Proměnlivý vítr na vozovkách vytváří sněhové jazyky a závěje. Silnice jsou podle silničářů sjízdné jen se zvýšenou opatrností, neboť sněžení snižuje viditelnost. V Jihočeském kraji i v nížinách napadlo až 20 centimetrů sněhu. Na Šumavě je nutná zimní výbava. Kamiony by podle dispečera Správy a údržby silnic neměly vjíždět na silnici I/39 na Lipensku.

Na Šumavě silničáři uvažují, že by zavřeli silnice první třídy pro kamióny. Na silnicích udržovaných chemicky zůstává rozbředlá vrstva sněhu. Ujetá až deseticentimetrová vrstva sněhu leží na vozovkách krytých inertním posypem, ve vyšších polohách dosahuje ujetý sníh až 20 centimetrů. 

Silné sněžení, nárazový vítr, špatná viditelnost a tvorba sněhových jazyků komplikuje dopravu i ve Středočeském kraji. Silnice jsou sice sjízdné, ale nutná je zvýšená opatrnost. Dálniční úseky a silnice první třídy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, ale místy situaci komplikují zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhé a třetí třídy, kde místy leží vrstva nového nebo ujetého sněhu. Sněhové jazyky se tvoří v okolí Bělé pod Bezdězem, na Kokořínsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, v okolí Prahy, Příbramsku i Rakovnicku.

Přívaly sněhu zcela zastavily dopravu v Příbrami a jejím okolí. Od půlnoci do rána napadlo místy až tři čtvrtě metru sněhu. Silnice zablokovala uvízlá auta. O vyhlášení kalamitního stavu ale město neuvažuje, krizový štáb vyzval obyvatele, aby pokud možno nevycházeli ze svých domů a nevyjížděli auty.

Přes noc napadlo na mnoha místech Libereckého kraje až 30 centimetrů sněhu a silničáři museli ráno uzavřít čtyři vedlejší silnice. Silničáři motoristy vyzývají, aby se dnes vůbec nevydávali především do Krkonoš a Jizerských hor. Kritická situace tam potrvá až do večera. Na otevřených místech sníh zafoukává vozovky a neprůjezdné jsou úseky Příchovice-Rejdice, Hrabětice-Maxov a komunikace u Rašovky ne hřebenu Ještědu a u Pelíkovic poblíž Rychnova na Jablonecku. V příchovickém kopci na mezinárodní silnici E65 stálo před 8:00 bezmocně pět kamionů a nemohly dál. Dopravní kolaps nastal dnes ráno také ve stotisícovém Liberci. Autobusy městské hromadné dopravy přestaly kvůli sněhové záplavě jezdit především na linkách na okraji města. Vozy městské dopravy se nedostanou do Kryštofova údolí, Stráže nad Nisou nebo Rudolfova.

Podle silničářů jsou v Ústeckém kraji uzavřeny silnice II. třídy Telnice-Petrovice a silnice III. třídy Krásný Les-Adolfov na Ústecku. Na Chomutovsku je nesjízdná silnice II. třídy Výsluní-Rusová. Složitá je situace i v dalších oblastech Krušných hor. Kvůli hustému sněžení je pro nákladní dopravu uzavřen česko-německý hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Velmi obtížně sjízdná je silnice na hraniční přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku.

Moravskoslezském kraji muselo být kvůli sněhu a silnému větru uzavřeno několik silnic nižších tříd. Na Bruntálsko by řidiči kamionů vůbec neměli vyjíždět bez sněhových řetězů, řekli ve středu dispečeři ze správy a údržby silnic.Na Bruntálsku jsou v tuto chvíli uzavřeny čtyři úseky, a to Horní Město-Dobřečov, Skály-Rešov, Kněžpole-Jiříkov a Kněžpole- Stránské. Uzavírku hlásí také silničáři z Novojičínska. Ve směru Studénka-Bravantice hasiči vyprošťují zapadlý autobus.

Na Olomoucku pomáhají vojáci

Kalamitní stav vyhlásili ráno silničáři na Olomoucku, Jesenicku a Šumpersku. Zejména ve středních a vyšších polohách v celém Olomouckém kraji se tvoří sněhové jazyky a závěje. Na Jesenicku jsou podle silničářů místy až metrové vrstvy nafoukaného sněhu. Silničáři uzavřeli několik silnic. Se zvládnutím kalamitního stavu od rána silničářům pomáhají vojáci z Olomouce.

"Silnice Ramzová-Ostružná je uzavřena, přes Červenohorské sedlo mohou projíždět jen osobní auta," řekl dispečer šumperských silničářů. Kvůli závějím je neprůjezdná i silnice Vlaské - Vysoké.

Problémy jsou i v ostatních okresech kraje. Na Olomoucku je nejhorší situace na Šternbersku. Uzavřeny jsou silnice Hraničné Petrovice - Jívová, Domašov - Norberčany a cesta z Horní Loděnice do Moravského Berouna je uzavřena pro kamióny. Kvůli závějím silničáři uzavřeli i silnici Potštát - Odry.

Na Vysočině museli silničáři ve středu ráno kolem sedmé hodiny uzavřít pro kamiony silnici I/34 v úseku mezi Pelhřimovem a Kamenicí nad Lipou. Kvůli uvízlým kamionům se tvoří dlouhé kolony i na silnici I/19 ve směru z Pelhřimova na Tábor. Všechny ostatní silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné. Průjezdná se zvýšenou opatrností je na Vysočině i dálnice D1. "Na úseku mezi 75. a 94. kilometrem leží v levém pruhu až pěticentimetrová vrstva sněhu," řekl operační důstojník dálniční policie v Bernarticích. Autobusy městské hromadné dopravy v Jihlavě mají někdy až desetiminutové zpoždění, hlavně na příměstských linkách ve směru na Velký Beranov, Popice a Henčov.

Pouze se zvýšenou opatrností jsou sjízdné hlavní komunikace v Jihomoravském kraji. Od úterního večera napadlo v některých částech regionu až 30 centimetrů sněhu. Úsilí silničářů o úklid sněhové nadílky je v některých místech marné; sněží totiž dále. Na některých úsecích Blanenska, Vyškovska a Znojemska se kvůli větru tvoří sněhové jazyky. 

Vlaky v horách se zpožděním

Všechny železniční tratě v České republice jsou i po nočním sněžení průjezdné. Zejména v horských úsecích však musejí cestující počítat se zpožděním. Například v Jeseníkách měly ráno vlaky zpoždění kolem 15 až 20 minut, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na všech hlavních železniční trasách typu Praha - Ostrava, Praha - Brno jezdí vlaky s minimálním zpožděním kolem pěti až deseti minut. Podle Šťáhlavského mohou mít dnes vlaky zpoždění zejména v horských oblastech, kde je menší provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám