Hlavní obsah

Špidla si vybral Sobotku za vicepremiéra

Novinky, ČTK, ada, nig, vor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla poslal na Hrad dopis, v němž prezidentovi navrhuje, aby jmenoval ministra Bohuslava Sobotku (ČSSD) vicepremiérem. Sobotka nadále povede resort financí a ve funkci místopředsedy by měl mít na starosti reformu veřejných financí.

Foto: Gameleon

Aplikace Alois Nebel nabízí nové komiksové příběhy.

Článek

Sobotka má koordinovat přípravu reformních zákonů, které se budou týkat změny důchodového a daňového systému, boje proti šedé ekonomice a stabilizace zdravotnictví, které se potýká s dlouhodobými finančními problémy. "Znamená to, že si pana ministra Sobotky mimořádně vážím, že jeho práci oceňuji a že reforma neskončila," prohlásil premiér.

Špidla uvedl, že prezident mu nesdělil žádné výhrady vůči Sobotkovu jmenování, které by se mohlo uskutečnit do měsíce.

Zdůraznil, že současná koaliční vláda má jiný způsob řízení než předchozí sociálnědemokratický kabinet Miloše Zemana, v němž místopředsedové zastřešovali několik resortů. "Z funkce místopředsedy vlády nevyplývá nějaká jeho nadřízenost vůči jiným členům vlády, v této vládě je uplatňován způsob řízení premiérem, role místopředsedy je role koordinační," prohlásil budoucí vicepremiér.

Reagoval tím na úvahy, že má v nové funkci "dohlížet" na ministryni zdravotnictví Marií Součkovou (ČSSD) při řešení finanční krize v jejím resortu. Také Špidla odmítl názory, že jmenováním Sobotky do vyšší funkce vyjádřil Součkové nedůvěru.

Ministři popírají vnitrostranický boj

Zatímco premiér tvrdí, že jde o jasný signál pokračování reforem, ODS a kuloárově i někteří soc. dem. považují Sobotkovo jmenování za Špidlův pokus omezit vliv svého vládního i stranického místopředsedy Stanislava Grosse.

"Znamená to, že si pana ministra Sobotky mimořádně vážím, že jeho práci oceňuji a současně to znamená, že reforma neskončila," prohlásil k návrhu na Sobotkovo jmenování premiér na mimořádné tiskové konferenci. Ke spekulacím o vnitrostranickém boji Špidla Právu řekl: "Ministra Sobotku opravdu považuji za velmi zajímavého a talentovaného člověka a byl jsem rozhodnut poměrně dlouho, že ho navrhnu, pokud dokáže zvládnout reformu. Nikdy jsem neuvažoval takovýmto způsobem, který mimochodem považuji za dosti pokleslý a ubohý."

Také Gross popřel podobné spekulace. "Určitě si někdo přeje, aby se to tak vykládalo," řekl Právu. Připomněl, že ale sám premiérovi Sobotkovo jmenování doporučil.

Sobotkova závratná kariéra

Sobotka, kterému zítra bude dvaatřicet let, do ČSSD vstoupil ještě za studií na gymnáziu v Bučovicích, po jehož ukončení úspěšně složil zkoušky na právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde promoval v roce 1995. Po volbách v následujícím roce usedl za ČSSD do poslanecké lavice. Pracoval v rozpočtovém výboru Sněmovny. Poslancem zůstal i po volbách v roce 1998 a 2002. V tomto období působil například v mandátním a imunitním výboru, byl šéfem podvýboru pro finanční a kapitálové trhy rozpočtového výboru. Mezi roky 2001 a 2002 byl šéfem soc. dem. poslanců.

Při sestavování vlády po volbách v roce 2002 si ho premiér Špidla vybral coby ministra financí. Ve svých dvaatřiceti letech nyní bude vicepremiérem české vlády. Kromě toho je Sobotka například šéf prezidia Fondu národního majetku nebo guvernér za ČR ve Světové bance.

V dubnu se oženil, jeho manželka se jmenuje Olga.

Anketa

Je pro vás přijatelný trend stále mladších vrcholných představitelů státu?
ANO.
68,1 %
NE.
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Otázka pro B. Sobotku

Budete koordinovat řadu jiných ministerstev. Trochu to ale vyvolává ducha bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, který tak dlouho koordinoval, až skončil pro různé spory ve vládě demisí. V čem bude koordinace spočívat?

Pokud jsme se jako vláda rozhodli prosadit reformu veřejných financí a provést na ně navazující strukturální reformy, tak to vyžaduje nadresortní koordinaci. Není možné postupovat tak, že ministr práce a sociálních věcí připraví penzijní reformu, ministryně zdravotnictví zase reformu zdravotnictví, ministr průmyslu připraví izolovaně hospodářskou politiku. Je potřeba zajistit určitou průřezovou koordinaci jednotlivých kroků směřujících k tomu, aby se země dobře připravila na členství v eurozóně a následné přijetí eura a aby ekonomika zvládla nápor konkurence.

To by měl zajišťovat právě místopředseda vlády. Tedy tuto funkci chápu i jako potvrzení, že reforma dál pokračuje a chystá se její druhá fáze.

Související témata:

Výběr článků

Načítám