Hlavní obsah

Špidla odchází kvůli poměrům v soc. dem.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Co skutečně stálo za rozhodnutím Vladimíra Špidly opustit domácí politiku a vzít křeslo eurokomisaře v Bruselu? Špidla si své motivy možná nechá až na memoáry, ale z jeho okolí jeden z důvodů již prosákl: prý to byla obava z poměrů v sociální demokracii.

Foto: archiv Resortu Valachy

Jedním z vrcholů, které mají cyklisté zdolat, je Miloňová se stejnojmennou rozhlednou

Článek

"Tady by mě místní sociální demokraté naprosto odvařili. Brusel pro mne ale není útěk z české politiky, pouze odskok někam, kde se ještě mohu něco naučit." - Tak promluvil Špidla v soukromí, když blízko nebyly kamery ani mikrofony. Expremiér zjevně vnímá svou vynucenou rezignaci jako velkou nespravedlnost, i když v minulosti opakoval, že politik vlastně sedí na kufrech, protože žádnou funkci nemá na doživotí.

S Grossem nechtěl spolupracovat?

Špidla dává v soukromí také najevo, že by nerad spolupracoval se Stanislavem Grossem, který ho vystřídal v čele soc. dem. a který se nejspíš stane prvním mužem Strakovy akademie.

Navíc - Špidla není Zeman, takže by bylo těžké předpokládat, že by snad z Jindřichova Hradce glosoval situaci soc. dem. a jako poslanec torpédoval Grossovy snahy o sestavení tříbarevné vlády. Ostatně je to moje dítě, opakoval v poslední době Špidla k rodící se koalici s lidovci a unionisty.

Bývalý šéf zahořkl

Přesto vypadá Špidla podle svých občasných vyjádření zahořkle. Při svém skeptickém pohledu na svou budoucnost v české soc. dem. měl patrně na mysli trvalé spory se skupinou soc. dem. poslanců, kteří patří, jak včera řekl v televizi Nova poslanec Jan Kavan, do levého křídla ČSSD.

Bývalému předsedovi vyčítali například přílišné ustupování pravicové Unii svobody ve vládě, podlézání USA, neschopnost komunikace či přehlížení poslaneckého klubu. Prostě dost na to, aby se nůžky mezi vizionářem Špidlou a pragmatickými politiky otevřely natolik, že už nebylo cesty zpět.

Špidla přitom plánoval, že se pokusí obhájit svou koncepci na sjezdu ČSSD na jaře 2005, i když čáru přes rozpočet mu udělal dramatický spád událostí po prohraných eurovolbách.

Poté chtěl vydržet jako poslanec. Ještě v červnu tvrdil, že nehodlá odcházet z politiky. "Čeká mě normální politika, normální zápas o vybudování moderního sociálního státu, aby tady nevznikla konzervativní revoluce," řekl tehdy. V polovině července se objevily spekulace, že se Špidla už rozhodl předsedat Sněmovně.

Ale také řekl, že považuje za jednu z možností vést soc. dem. nadaci založenou s částkou pěti miliónů korun: "Dávali bychom stipendia pro studenty nebo na granty. Nadace má mít v názvu sociální a ekologický rozvoj."

Na návrat už zřejmě nemyslí

V červenci rovněž upozornil, že "prakticky každý významný politik zažil ne jednu, ale několik strašlivých proher a několik návratů. Ale vždycky mezitím uplynul nějaký čas. Náš sjezd se bude konat už za devět měsíců, a to je pro politický comeback poněkud krátká doba."

Za svou povinnost ovšem nadále Špidla označoval především "zapojit se do programové debaty, jejímž výsledkem bude skutečně moderní program sociální demokracie". Chtěl také vést "zásadní polemiku s ODS a s její koncepcí" a "bez ohledu na cokoliv se velmi angažovat v debatě o evropské ústavě, o evropské integraci a o pozici České republiky v Evropské unii", jak řekl v rozhovoru s Právem.

Že by právě tento třetí bod byl předzvěstí Špidlova rozhodnutí stát se eurokomisařem? Jenže člen Evropské komise není prodlouženou rukou národní vlády v Bruselu a Špidla tak rozhodně nebude mít čas například intenzívně se "zapojit do programové debaty" o české sociální demokracii.

Reklama

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

Po Špidlovi přichází nejistota

Odchod Vladimíra Špidly z čela sociální demokracie a pád jeho koaliční vlády mají podle mnohých přispět k větší akceschopnosti vlády a ke konsolidaci poměrů...

Výběr článků

Načítám