Hlavní obsah

Špidla je připraven podat demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLODĚJE

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla je v případě, že nezíská důvěru sociální demokracie, připraven podat demisi. A to i v případě, že by koaliční vládě vyslovila důvěru celá Sněmovna. Předseda vlády to prohlásil na pondělní schůzce lídrů stran vládní koalice v Kolodějích.

Foto: Jana Hejrová

Radotínský starosta Karel Hanzlík udělil čestné občanství prof. Rakovi před zahájením I. adventního koncertu

Článek

Špidla bude v úterý jednat s klubem sociálnědemokratických poslanců. V sobotu pak opět zasedne výkonný výbor ČSSD. Pokud Špidla důvěru strany do konce týdne nezíská, vláda padne.

.: ANKETA
Myslíte si, že premiér Vladimír Špidla získá důvěru sociální demokracie a koaliční vláda tak přežije?
Hlasujte v anketě na konci článku.

 Koaliční partneři KDU-ČSL a Unie Svobody-DEU již o víkendu deklarovali, že ve vládě chtějí zůstat. Šéf lidovců Miroslav Kalousek však soudí, že kabinet nemá žádný důvod žádat o důvěru. "To není krize vlády, ani koaličních vztahů. To je krize ČSSD," uvedl dnes v Radiožurnálu.

Pro Právo v neděli podotkl, že volby do Evropského parlamentu se nesmějí zaměňovat za volby do národního parlamentu. Kalousek Právu řekl, že nepovažuje Špidlovu snahu vyvolat hlasování o důvěře vládě za šťastné. "Pokládal bych ještě za nešťastnější, kdyby se od toho couvlo," uvedl však Kalousek na dotaz Práva, zda doporučí lidoveckým ministrům Špidlu podpořit. Označil za smutné to, že soc. dem. není schopna vyřešit svůj problém uvnitř strany a přenáší jej na celou politickou scénu.

Anketa

Myslíte si, že premiér Vladimír Špidla získá důvěru sociální demokracie a koaliční vláda tak přežije?
Ano, získá důvěru
14,3 %
Ano, ale neměl by
44,8 %
Ne, ale měl by
4,7 %
Ne, nezíská
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4002 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám