Hlavní obsah

Špidla: Gašparovič přispěje k česko-slovenským vztahům

Právo, Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako jeden z prvních politických představitelů reagoval na zvolení Ivana Gašparoviče v pořadí třetím prezidentem v historii samostatného Slovenska předseda české vlády Vladimír Špidla. "Jsem přesvědčen, že pan Ivan Gašparovič bude pro Slováky dobrým prezidentem a že rozhodně přispěje k česko-slovenským vztahům," řekl premiér Právu.

Foto: Miroslav Hynšt (ÚMČ Praha 10)

Pohled na Kubánské náměstí.

Článek

Český premiér pogratuloval vítězovi s tím, že podle svých slov ani stínem nepochybuje o tom, že to jsou volby, které proběhly dokonale demokraticky a že slovenský lid vyjádřil svou vůli.

"Pana Gašparoviče neznám osobně a neznám ho nijak hlouběji, ale byl posledním generálním prokurátorem Československa a politicky působil, takže není to neznámá politická osobnost," dodal Špidla.

Ke Gašparovičovu ujištění, že první zahraniční cestu vykoná do ČR, Špidla uvedl: "Česká republika a Slovenská republika jsou země, které jsou nepochybně sobě nejblíž, které svým způsobem vytvářejí společný sociální, ekonomický a politický prostor. Byla by to ohromná škoda, kdybychom tu výhodu nerozvíjeli," uzavřel premiér.

S reakcí neotálel ani prezident republiky Václav Klaus, který je momentálně na pracovní návštěvě Číny. "Přeji Vám, aby se Vám i Vaší zemi dařilo a abyste při výkonu své funkce uspěl," napsal Klaus v blahopřejném telegramu zaslaném ze Šanghaje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám