Hlavní obsah

Špidla chce za komisaře Teličku nebo Kořínkovou

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dvě jména na funkci českého člena Evropské komise má v rukávu premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla. Tipy na bývalou ministryni kontroly Květoslavu Kořínkovou (63) a velvyslance u EU v Bruselu Pavla Teličku (38) však podle informací Práva zatím sdělil pouze koaličním partnerům.

Foto: Richard Dvořák

Mistr výčepní pro rok 2014: Jan Kopáč

Článek

O návrzích zatím nejednal žádný orgán ČSSD, takže drtivá většina sociálních demokratů o nich vůbec nic netuší. Obě jména Právu potvrdil dobře informovaný zdroj s tím, že o nich teprve bude jednat grémium soc. dem.

Nominace bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, kterého preferoval zejména místopředseda vlády a soc. dem. Stanislav Gross, padla, neboť Mertlík nabídku nedávno odmítl.

Jména Kořínkové a Teličky vyvolávají v unionistech a lidovcích obavy, aby koalice nedopadla stejně jako při prezidentské volbě, kdy vládní strany nebyly schopny se dohodnout na společném kandidátovi. Špidla minulý týden novinářům pouze řekl, že vláda nepochybně vybere člověka nominovaného sociální demokracií.

Kořínková je členkou ČSSD, zatímco Telička je nestraník. Do konce ledna má vláda jediné jméno oznámit šéfovi EK Romanu Prodimu.

US má výhrady

Unionisté ústy svého šéfa Petra Mareše sice uznávají, že nejsilnější strana má právo prosazovat právě svého kandidáta, a proto zatím svého zástupce nenominují. Jak ale řekl Právu vysoký představitel US-DEU, který si nepřál být jmenován, pokud by soc. dem. trvala na lidech typu Kořínkové, pokusili by se navrhnout někoho sami.

"Některé kandidáty bychom měli, ale jsme realisté, kteří vědí, že některá jména působí na ostatní jako rudý hadr," řekl zdroj. K Teličkovi prohlásil, že by budoucí evropský komisař měl mít za sebou zkušenost z vlády a to Telička rozhodně nemá. "Je to stále jen úředník," dodal.

Na svém kandidátovi se zatím shodli jen lidovci, kteří nominovali soudkyni haagského tribunálu pro Jugoslávii, někdejší ústavní soudkyni Ivanu Janů. Podle zainteresovaných politiků je ale málo pravděpodobné, že by sociální demokraté přenechali novou evropskou funkci právě zástupci KDU-ČSL.

Jak připustil pro Právo jeden z koaličních politiků, lidovci a jejich nový šéf Miroslav Kalousek nepůjdou přes mrtvoly, aby Janů prosadili za každou cenu. "Myslím, že Janů klidně vymění za příslib něčeho jiného," poznamenal.

Moldan bez šance

ODS nominovala exministra životního prostředí a člena své stínové vlády Bedřicha Moldana. Jak tvrdí někteří vládní politici, předčasnou nominací Moldana ho občanští demokraté zcela odepsali. "Zřejmě to nemyslí tak vážně, když přišli se jménem, které s nikým z koalice nepředjednali," podotkl nejmenovaný zdroj.

Prezident Václav Klaus nedávno řekl, že eurokomisařem by se měl stát někdo zkušený, s ministerskou praxí. "Někdo, kdo řídil již nějaké velké ministerstvo, kdo ví, co to je vládnout několika stovkám úředníků."

Kořínková byla v letech 1989-92 ministryní federální vlády, řídila Výbor lidové kontroly, delegována za Občanské fórum. V letech 1991-93 byla členkou Občanského hnutí, od roku 1994 je členkou ČSSD. Má zkušenost poslankyně a místopředsedkyně soc. dem. Byla generální inspektorkou Českých drah.

Telička byl v první polovině 90. let členem stálé české mise v Bruselu, poté zastupoval velvyslance při ES. Později vedl českou delegaci vyjednávající vstup do Unie, byl náměstkem ministra zahraničí a státním tajemníkem pro evropské záležitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám