Hlavní obsah

Špidla chce, aby EU dala peníze ČR na záplavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Komisař Vladimír Špidla chce v Evropské komisi bojovat za Českou republiku v souvislosti s jejím postižením záplavami. Evropská komise by totiž mohla finančně pomoci ČR při odstraňování povodňových škod.

Článek

"Chystám se to (evropskou pomoc) projednat s kolegy a předložit návrh. Je tu pro tyto účely Fond solidarity, ale jeho využití je samozřejmě věcí jednání jednotlivých států s komisí, podobně jako Slovensko jednalo poté, co Tatry postihla katastrofální vichřice," řekl v pondělí Špidla.

Jako bývalý český premiér si velice považuje pomoc, kterou EU poskytla Česku po záplavách v roce 2002. "Byla to suma v řádu miliard, která byla velmi významná a navíc přišla v obdivuhodném tempu," řekl s připomínkou, že povodně propukly v polovině srpna, dva týdny poté se zrodila idea vytvořit Fond solidarity a již v lednu byly prostředky EU postiženým obcím k dispozici.

Fond solidarity vytvořila EU v listopadu 2002 k rychlé pomoci členským či kandidátským státům postiženým přírodní pohromou velkých rozměrů. Byla to reakce na katastrofální povodně, které v témže roce postihly především Česko, Rakousko a Německo. Česká republika, kde záplavy způsobily škody za více než 73 miliard Kč, získala 129 miliónů eur (zhruba čtyři miliardy Kč).

Získat pomoc ale není snadné

Slovensko o pomoc pro Tatry formálně požádalo počátkem loňského roku, ale konečného souhlasu se dočkalo až v září, a to ve výši 5,67 miliónu eur. Slovenská vláda škody vyčíslila až na 8,7 miliardy korun (225 miliónů eur), EK uznala 195 miliónů eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám