Hlavní obsah

Špidla: BIS nesledovala Tvrdíka ani Grosse

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle premiéra Vladimíra Špidly postupoval ředitel BIS správně, když v odmítl sdělit poslancům, zda ministrům Jaroslavu Tvrdíkovi a Stanislavu Grossovi byla v patách tajná služba. Jak dodal, nechal věc prošetřit. Podle svých slov nemá žádné informace, že by oba ministry kontrarozvědka sledovala.

Foto: Josef Školný

Ondráš

Článek

"Problém je v tom, jak je formulován zákon. A zákon skutečně říká, že zpravodajská služba nemůže informovat o probíhajících případech, nemůže říci ani že ano, ani že ne. Zákon to tak koncipoval," prohlásil premiér. Ředitel BIS Jiří Růžek byl pozván na úterní večerní jednání výboru pro obranu a bezpečnost. Předseda Jan Vidím (ODS) se ho zeptal, zda BIS oba členy vlády sleduje.

Růžek pouze uvedl, že BIS neposkytuje informace o tom, která "osoba je rozpracovávána" a dodal, že kauza kolem údajného sledování Grosse a Tvrdíka civilní kontrarozvědkou mu připadá absurdní. Tím ale byli poslanci zaskočeni. "Minulý týden jsem si přečetl ve vašich novinách odpověď pana ředitele, že tajná služba ministry nesledovala. Tak on je to schopen říci novinám, zatímco výboru, který má působnost ve věcech bezpečnosti a obrany, to říci nemůže? To je sranda," rozhořčil se Vidím.

Podle něho takovéto vytáčení vzbudí taková zbytečná podezření. "To může vzbuzovat různá podezření, ale já mohu říci, že jsem to prověřoval a nejsou žádné informace, že by byli sledováni," reagoval Špidla.Vidím se přesto nehodlá spokojit s neurčitou odpovědí šéfa BIS a chystá se požádat o jasnou odpověď přímo premiéra.

Podle zákona předkládá BIS poslanecké kontrolní komisi zprávu o použití zpravodajských prostředků pouze ve věcech a případech, ve kterých BIS svou činnost již ukončila. Její příslušníci jsou povinni zachovávat mlčenlivost o věcech, s nimiž se seznámili při výkonu služby nebo v souvislosti s ní. O otevřených případech tak ani poslanci informováni být nesmějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám