Hlavní obsah

Speciální přístroje pohlídají pohyb českých domů v okolí dolu Turów

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální přístroje, takzvané sklonoměry, mají na domech i veřejných budovách na české straně v blízkosti polského příhraničního dolu Turów zjistit, jestli má těžba v dole vliv na statiku domů. Projekt připravuje Liberecký kraj, na pořízení přístrojů i samotný monitoring použije peníze z kompenzací, které Poláci vloni do Česka poslali.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stroje rozšiřují důl Turów u polsko-českých hranic

Článek

„Vliv dolu Turów se netýká pouze prachu, hluku a snižování hladiny podzemních vod. Nesmíme zapomínat ani na potenciální poškození objektů v sousedství dolu. Proto nyní zadáváme zakázku, jejímž cílem je nainstalovat dva takzvané tříosé sklonoměry na každou budovu, které budou mít za úkol sledovat jejich statiku a pohyb,“ popsal Václav Židek (Piráti), radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Podle Židka je ale o měření mezi lidmi, žijícími v blízkosti dolu, zatím malý zájem. „I přes opakované výzvy se nám přihlásilo jen 14 lidí a pět subjektů, většinou obce, které chtějí sklonoměry umístit na budovy ve svém majetku,“ připustil radní.

Sklonoměry by se podle něj měly objevit na domech v Oldřichově na Hranicích, Václavicích a Heřmanicích. „Vždy se montují dva sklonoměry do protějších rohů. Odečty se dělají dálkově každých pět minut, takže hustota dat bude dostatečná. Zároveň probíhá měření České geologické služby a státního podniku Diamo, takže bude možné data porovnávat,“ upřesnil Židek.

Kraj nyní formou veřejné zakázky hledá dodavatele sklonoměrů. Zakázka je na celkem padesát přístrojů s možným rozšířením na sto.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hnědouhelný důl Turow ležící u polsko-českých hranic

FOTO: Bełchatów a Turów, největší znečišťovatelé ovzduší v Evropě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám