Hlavní obsah

Speciální komise vymyslí, co se udělá s druhým důchodovým pilířem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Napříč parlamentními stranami vzniká v těchto dnech komise, která bude mít na starosti reformu důchodového systému. Jejím prvním cílem bude zrušení druhého pilíře penzijního systému, do budoucna by měla také zastropovat věk, kdy by lidé měli odcházet do důchodu. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka, který komisi překřtil na Potůčkovu podle jejího šéfa.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ve speciální komisi budou odborníci, politici a sociální partneři. Ministryně práce požádala každou z parlamentních stran, aby vybrala jednoho svého politického reprezentanta a až tři odborníky. Na prvním setkání politických reprezentantů příští úterý bude jasné, kdo v ní zasedne. Komisi povede Martin Potůček, vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie (CESES) Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

První úkol je nicméně jasný – připravit postup pro zrušení druhého pilíře penzijního systému. Naopak třetí důchodový pilíř chce Sobotka ještě víc podpořit.

Komise by měla řešit i problém s věkovou hranicí pro odchod do důchodu. Podle Sobotky je nemyslitelné, aby se nadále jako dosud tato hranice posouvala jen s ohledem na datum narození.

„Hrozí, že děti, které se rodí v těchto dnech, by podle těchto pravidel šly do důchodu v 85 letech,“ uvedl. Parametrem pro stanovení hranice by podle něj měla být i střední délka doby dožití.

Reklama

Výběr článků

Načítám