Hlavní obsah

Soudkyně, demisi! Romové se bouřili před brněnským soudem kvůli osvobozujícímu verdiktu nad Ukrajincem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na straně jedné rozhořčení nad pátečním verdiktem brněnského krajského soudu, který osvobodil Ukrajince v případu smrti mladého Roma na Brněnské přehradě, na straně druhé zklamání nad nízkou účastí. Tak vypadala demonstrace, na níž se v neděli odpoledne sešlo před budovou brněnského soudu asi pět desítek Romů.

Romský protest v BrněVideo: Petr KOzelka, Novinky

 
Článek

Jak to v podobných případech bývá, rozhořčení a silná slova zůstala jen v prostředí sociálních sítí, reálně vyjádřit svoji nespokojenost tak dorazila jen nepočetná skupina. Příchozím se nelíbil verdikt nad 38letým Ukrajincem, který loni v červnu čelil po cestě na ohňostrůjný festival napadení ze strany tří mladých mužů. Po opakovaném bití nakonec sáhl do batohu pro nůž a máchl s ním tak nešťastně, že na místě zabil 23letého Roma.

Státní zástupce Ukrajince obžaloval z vraždy, těsně před verdiktem změnil názor a v činu spatřoval zabití. Trestní senát ale konstatoval, že šlo o případ nutné obrany a Ukrajince obžaloby zprostil.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Před budovou soudu se sešlo asi pět desítek lidí.

„Tohle nebyla sebeobrana, vytáhl nůž! My taky nechodíme ozbrojení po ulicích. Kolik romáků musí zemřít, abyste se dali dohromady? My sami musíme bojovat za svá práva,“ zaznělo z úst jednoho z řečníků na nedělní demonstraci. „Naši hrdost nám vzít nemůžou, nepodařilo se to Hitlerovi ani Rusákům,“ dodal.

„Soudkyně udělala velkou chybu! Když dojde tmavej k soudu, bude odsouzen jen za barvu svojí kůže,“ rozčiloval se další řečník. „Soudkyně, demisi!“ ozvalo se nato z hloučku přihlížejících, načež ještě zazněla výzva, aby se rozsudkem zabýval ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Účastníci shromáždění ještě podepsali petici proti rozsudku, skandovalo se heslo „My jsme tady doma“ a pak se lidé začali rozcházet. Organizátoři původně počítali i s pochodem centrem Brna, ten se však nakonec neuskutečnil.

Měl právo se takto bránit. Soudkyně vysvětlila, proč zprostili Ukrajince obžaloby z vraždy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám