Hlavní obsah

Nečesaný je volný. Po šesti letech a čtrnácti rozhodnutích

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Po šesti letech a čtrnácti soudních rozhodnutích je Lukáš Nečesaný (27), obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice, definitivně zproštěn obžaloby. Pražský vrchní soud ve středu potvrdil osvobozující rozsudek, když zamítl odvolání státního zastupitelství.

Lukáš Nečesaný po zproštění obžalobyVideo: Novinky

 
Článek

Pražský vrchní soud na podzim zrušil zprošťující verdikt hradeckého krajského soudu a nařídil nové projednání. Po mladíkově stížnosti ale zasáhl Ústavní soud a poslední rozsudek vrchního soudu zrušil.

„Za současné situace má odvolací soud poměrně omezené možnosti, jak o odvolání státního zastupitelství rozhodnout,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička s tím, že se musí řídit názorem Ústavního soudu, který nesouhlasí se změnou senátu na krajském soudu, kterou žádal vrchní soud.

Byť jsou podle něj odvolací námitky státního zastupitelství oprávněné, nezbývalo mu než odvolání zamítnout. „Soud prvého stupně, jak lze předpokládat, svůj názor na hodnocení důkazů nezmění,“ řekl Lněnička. „Za dané procesní situace nelze vinu obžalovaného dokázat,“ dodal na závěr.

Jsem nevinný, trvá na svém Nečesaný

V odvolání státní zástupkyně žádala osvobozující verdikt zrušit a vrátit do Hradce, protože podle jejího názoru, „skutkový stav nebyl řádně vyhodnocen“.

„Nadále trvám na své nevině,” prohlásil Nečesaný před soudem. Po zprošťujícím verdiktu se nechal slyšet, že je rád, že vše konečně skončilo a že se bude věnovat rodině. O žádosti na odškodné za trestní stíhání (včetně celkem dvou let strávených za mřížemi) prý zatím nepřemýšlel.

Nečesaný podle obžaloby zaútočil před šesti lety na kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Krátce před koncem pracovní doby tehdy dvacetiletý student údajně vešel do kadeřnictví, několikrát praštil ženu do hlavy polenem, vzal jí deset tisíc z tržby a odešel.

Mladík napadení kadeřnice popírá. Připustil, že v kadeřnictví v inkriminovanou dobu byl, žena ho prý ale odmítla ostříhat, a proto se otočil a z provozovny odešel.

Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili přivolaní lékaři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení pražského Vrchního soudu, který 27. března 2019 projednával odvolání v případu pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Šest let, čtrnáct rozhodnutí

Krajský soud v Hradci Králové nejprve v lednu 2014 Nečesaného uznal vinným a poslal ho na 16 let do vězení. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze ale trest zrušil a vrátil případ k novému projednání. Hradecký soud Nečesanému uložil znovu šestnáctiletý trest, který ale odvolací soud následně o tři roky snížil.

V roce 2015 ale na základě intervence tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) Nejvyšší soud odsuzující rozsudek pro nedostatek důkazů zrušil a rozhodl o propuštění Nečesaného z vězení. Případ tak opět putoval do Hradce Králové. Tam Nečesaný dostal opět třináctiletý trest, který v létě 2016 pražský vrchní soud potvrdil.

Mladík si ale podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který rozsudek zrušil. Nový senát hradeckého soudu v listopadu 2017 Nečesaného obžaloby zprostil. Odvolací soud ale zprošťující verdikt zrušil a případ znovu vrátil. A situace se opakovala – loni v květnu byl hradeckým soudem Nečesaný znovu zproštěn obžaloby, odvolací soud ale na podzim osvobozující rozsudek zrušil.

Na základě Nečesaného stížnosti se do situace vložil Ústavní soud, který verdikt odvolacího soudu letos počátkem února zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám