Hlavní obsah

Soud zrušil plán na železniční koridor přes Běchovice do Brna a Vídně

Novinky, jas
Praha

Železniční koridor z Prahy přes Brno dále do Vídně nemá být veden kolem pražských Běchovic. Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil několik bodů zásad územního rozvoje hlavního města, a vyhověl tak námitkám, které proti stavbě koridoru vznesla běchovická radnice. Nejde o první případ, kdy soud výrazně zasáhl do plánů územního rozvoje Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle oznámení na úřední desce soudu byla z plánů mimo jiné vypuštěna pasáž, podle níž by měl být vysokorychlostní koridor „zaústěn do východu železniční stanice Praha-Běchovice“.

Podle návrhu měl koridor procházet i západní částí Klánovického lesa a krom Běchovic i Klánovicemi. Dotčené území však patří mezi ekologicky cenné zařazení lokality zařazené do systému Natura 2000. Koridor se zatím nestaví, neboť na jeho vybudování není dostatek financí.

"Pokud by se postavilo v Běchovicích vše, s čím počítají zásady územního rozvoje, byly by ze tří stran obklopeny relativně silnými zdroji hluku," citovala ČTK advokáta radnice Ondřeje Tošnera.

Již v minulosti soud odmítl záměr hlavního města vést přes Běchovice část pražského okruhu od D1 dále k Horním Počernicím. Loni soud vyhověl námitkám i v případě další části okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí. [celá zpráva]

Podobně NSS zasáhl i do plánů na výstavbu nové vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Soud znovu oddálil dostavbu pražského okruhu

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek zrušil některé zásady, podle nichž měly být koncipovány zásady územního rozvoje hlavního města, konkrétně vedení...

Výběr článků

Načítám