Hlavní obsah

Soud zamítl všechny návrhy na zrušení opakovaných voleb v Českém Těšíně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Pouze jeden případ kupčení s hlasy při opakovaném hlasování v Českém Těšíně prokázal Krajský soud v Ostravě. Považuje ho však za ojedinělý exces, a proto návrh na zrušení výsledků lednových voleb ve městě zamítl. Stejně tak soudci zamítli i zrušení zvolení pěti kandidátů zvolených za SOS pro Český Těšín a další stížnost.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zleva Jan Tomanek, Anna Kabotová a Štěpán Štefka, kteří byli do zastupitelstva zvoleni za SOS pro Český Těšín

Článek

„Jeden volič je v podstatě excesem, masivní nakupování se neprokázalo, a proto nemohly být uznány důvody návrhu,“ zdůvodnila zamítnutí návrhu na zrušení volebních výsledků soudkyně Miroslava Honusová. Trojice soudců se rozhodovala na základě policejního spisu, zprávy, fotografií a videa protikorupční organizace Transparency International a oznámení několika svědků, kteří měli za to, že kupčení s hlasy zaznamenali.

Návrh na zrušení opakovaných voleb a odvolání kandidátů Mariana Kuśe, Anny Kabotové, Jana Tomanka, Štěpána Štefka a Zuzany Littnerové, zvolených za SOS pro Český Těšín, podala koalice Hnutí pro Těšín a Strana zelených. „Jsem přesvědčený, že k masivnímu nakupování hlasů došlo a že volby jsou tím výrazně ovlivněny. Těšín se tak vrací do předminulého volebního období a vracejí se lidé, kteří museli v minulosti odejít,“ poukázal předseda Hnutí pro Těšín Lubomír Matěj. Potvrdil, že zváží podání ústavní stížnosti.

Neodvolatelní kandidáti

Také trojice stran, KDU-ČSL, ODS a Nestraníci, požadovala u soudu zneplatnění volby Kuśe, Kabotové, Tomanka, Štefka a Littnerové. Soudci mají za to, že pokud na jedné společné kandidátce kandidují kandidáti nějaké strany a nezávislí kandidáti, jsou prakticky neodvolatelní.

Ještě v pondělí projednal krajský soud i třetí návrh, který podal Kuś a další tři kandidáti spolu se zmocněncem kandidátky SOS pro Český Těšín. Rovněž tato stížnost byla zamítnuta.

Poslední stížností, která dorazila k ostravskému soudu, byl návrh Strany pro otevřenou společnost (SOS). I ta se domáhala zrušení zvolení pěti kandidátů za SOS pro Český Těšín. Soud ji zamítl už minulý týden, důvodem odmítnutí bylo to, že žalobu podala dnes už bývalá místopředsedkyně SOS Pavla Brady. „Návrh podala osoba neoprávněná, a to z toho důvodu, že jménem volební strany může činit úkony ve věcech volebních jen volební zmocněnec, kterým místopředsedkyně strany není a nikdy nebyla,“ tlumočila rozhodnutí soudu mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Reklama

Výběr článků

Načítám