Hlavní obsah

Soud vyhlásí rozsudek v brněnské kauze Stoka

Brno

V úterý v devět hodin ráno naposledy přehlédne největší jednací síň brněnského krajského soudu předsedkyně trestního senátu Jaroslava Bartošová. Po několika desítkách jednacích dní a necelých dvou letech projednávání pak vyhlásí verdikt v korupční kauze Stoka, tedy případu údajného ovlivňování veřejných zakázek v Brně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu. Žalobce pro něj chce 14 let vězení.

Článek

Byl začátek března 2019, když se jako blesk z čistého nebe rozšířila Brnem zpráva, že detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podnikli razii na radnici Brno-střed. Akce byla vyvrcholením měsíce trvajících příprav, odposlechů a sledování.

Policistům velmi pomohlo to, že v době, kdy se již podezřelými praktikami při zadávání veřejných zakázek zabývali, promluvil o poměrech na radnici podnikatel Saman El-Talabani, který už koncem roku 2017 skončil ve vazbě kvůli podílu na obřím daňovém úniku. Výměnou za vidinu nižšího trestu se rozhodl mluvit a poskytl tak detektivům neocenitelnou pomoc.

Konfrontace výpovědí

„V daném případě měly orgány činné v přípravném řízení unikátní možnost pravdivost jeho výpovědi konfrontovat s v té době již diskrétně opatřeným komplexem důkazů o fungování této skupiny, včetně nasazených odposlechů a provádění sledování osob, o jejichž existenci neměl nikdo mimo úzce vymezený okruh pracovníků orgánů činných v trestním řízení nejmenší vědomost,“ liboval si při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Krimi

Ten posadil na lavici obžalovaných 11 lidí včetně El-Talabaniho, přičemž za hlavu údajné korupční chobotnice tyjící z veřejných zakázek označil bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO). Skupina měla podle obžaloby ovlivnit zakázky za půl miliardy korun a na úplatcích si její členové měli přijít na desítky milionů korun.

Pro Švachulu 14 let

Proces před brněnským soudem začal v září 2020. Část obžalovaných se rozhodla ke svému jednání přiznat a usilovat o nižší trest v pozici spolupracujícího obviněného, druhá část v čele se Švachulou zarputile jakoukoli účast na korupci odmítala.

Po výpovědi desítek svědků a zkoumání desítek tisíc stran listin měli žalobci jasno, že v Brně skutečně řádila zločinecká organizovaná skupina manipulující stavební zakázky. „Obžalovaní koordinovali svou činnost tak, aby si od vítěze zakázky zajistili úplatek ve výši deseti procent z ceny.

Úplatkářský systém jednoznačně existoval a obžalovaní z něj profitovali. Jednali promyšleně a konspirativně,“ řekl ve své závěrečné řeči žalobce Karel Cibulka, který případ u soudu převzal.

Dejte Švachulovi 14 let vězení, žádá žalobce v kauze Stoka

Krimi

Navržený čtrnáctiletý trest

Státní zástupce chce pro Švachulu 14 let vězení, podnikateli El-Talabanimu navrhl trest 4,5 roku. Podnikatel Pavel Ovčarčin by měl podle představy státního zastupitelství dostat 7,5 roku, bývalý šéf investic na radnici Petr Liškutin 13 let, podnikatelé Petr Kalášek a Ivan Trunečka po 12 letech, Jiří Hos 7 let a stavebník Lubomír Smolka 2 roky a 10 měsíců. Další tři obžalované navrhl žalobce potrestat podmínkami. Pro obžalované chce státní zástupce i peněžité tresty v součtu okolo 10 milionů korun.

Jak s jeho návrhem naložil senát brněnského soudu, bude jasné v úterý dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám