Hlavní obsah

Soud pro Prahu 5 pod jednou střechou, nábytek dodali vězni

– Praha
Novinky, bad

Obvodní soud pro Prahu 5 má od tohoto týdne novou budovu. Doposud se jednání konala na různých místech po Praze. Středečního slavnostního otevření nové budovy v Hybernské ulici se zúčastnili mimo jiné předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Andrea Lomozová, předseda městského soudu Libor Vávra nebo náměstek ministryně spravedlnosti Zbyněk Spousta.

Otevření nové budovy Obvodního soudu pro Prahu 5Video: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Jak uvedl předseda městského soudu Vávra, soud pro pátý pražský obvod, který je v rámci okresních soudů jedním z největších v republice, sídlil na přelomu režimu v domě na Janáčkově nábřeží, který byl ale restituován.

„Od té doby nastala doba relativní nejistoty,“ řekl Vávra. Soud sídlil na třech až čtyřech místech po Praze, což bylo z organizačního hlediska krajně nepříjemné. Naposledy soud sdílel spolu s Krajským soudem v Praze prostory v paláci Kinských a dále jednal v Legerově ulici a v ulici V. P. Čkalova.

„To, že soud už nyní sídlí pod jednou střechou, je velkým komfortem pro jednotlivé účastníky a nemusí přebíhat mezi různými budovami,“ dodala předsedkyně soudu Andrea Lomozová s tím, že se vše organizačně zjednodušilo a jednání tak mohou probíhat bez průtahů či čekání na volné jednací síně.

Celková rekonstrukce a přesun obvodního soudu ze dvou budov do jedné a zároveň relokace úředníků městského soudu, který měl v budově doposud jedno ze sídel, vyšla podle ředitele správy městského soudu Michaela Mrzkoše na 138 milionů korun. Peníze šly zejména na úpravu stávajících prostor, vybudování nových jednacích síní, soudních prostor a vybavení.

Záchod jako zbraň

Vávra poznamenal, že jednou z nejnákladnějších položek bylo vybudování zádržných cel s nerezovými toaletami, aby nebylo možné je použít jako zbraň. Cely ale z bezpečnostních důvodů veřejnosti představeny nebyly.

Budova soudu je koncipována jako bezbariérová, nábytek do jednacích síní a kanceláří soudu vyrobili vězni.

Náměstek ministryně spravedlnosti Spousta poznamenal, že se zvažovalo několik řešení nepříjemné situace dislokovaného obvodního soudu – pronájem za 50 milionů na pět let, nákup poštovního paláce, který by vyšel asi na 400 milionů, nebo přístavba Krajského soudu v Praze, který doposud obvodní soud částečně hostil.

Nakonec s návrhem aktuálního řešení přišel Městský soud v Praze, který díky rekonstrukci budovy ve Slezské ulici uvolnil prostory v Hybernské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám