Hlavní obsah

Soud předvolal Zemana kvůli sporu o Lidový dům, prezident nepřijde

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman byl předvolán jako svědek v případu, jenž se týká žaloby, kterou podal na ČSSD bývalý notář Václav Halbich. Zeman měl coby někdejší předseda strany osvětlit smlouvu o právním zastupování strany. Podle ČTK byl prezident předvolán k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 na 1. února. Hlava státu tam ale nedorazí – na základě plné moci zastoupí Zemana šéf hradního odboru legislativy Václav Pelikán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uzavřel v roce 1997 smlouvu o zastupování s právníkem Zdeňkem Altnerem. Halbich k ní podle svých slov později přistoupil a za své služby straně při sporu se domáhá 17 miliónů korun.

Počátkem ledna před soudem vypovídal i Zemanův nástupce v čele sociální demokracie a nynější šéf premiérových poradců Vladimír Špidla. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spor se datuje už na začátek století, kdy advokát Altner vyhrál pro ČSSD soud se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Podle Altnera mu strana měla vyplatit přes 150 miliónů korun, ČSSD ale Altnerovi přiznala „pouze“ 51 miliónů, ze kterých třetinu poslala právníkovi na jeho účet a zbytek dala do soudní úschovy, kde je dosud.

Halbich kromě ČSSD zažaloval i společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči straně.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Altner Halbichův přínos ve sporu o Lidový dům popřel. V listopadu jako svědek vypověděl, že bývalý notář poskytoval jen dílčí konzultace a nehradil žádné náklady řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám