Hlavní obsah

Soud - nesoud, v katedrále sv. Víta se platí dál

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR vrátit Svatovítskou katedrálu po několika měsících zpět státu se zatím v chrámu samotném nijak neprojevilo. Návštěvníci z celého světa, kteří chtějí za své vstupné platné jinak v celém areálu Hradu vidět víc než jen vstupní prostory katedrály, si i včera museli připlatit po stokoruně.

Článek

Pořadatelé, kteří střeží vstup za provazy ohraničující toto přísně vymezené miniúzemí, jsou nekompromisní. Zdvořile a v několika jazycích, přesto ale neústupně vracejí k pokladně v chrámu každého, kdo kromě Správy pražského hradu nepřispěl svými penězi také Metropolitní Kolegiální kapitule Všech svatých.

Ve všech pokladnách provozovaných Správou pražského hradu dostávají turisté upozornění, že v případě svatého Víta je čeká ještě jeden zásah do peněženky. Po chvíli okázalého divení nad takovými pořádky se také většinou vracejí a obratem se už hlásí s novou, stokorunovou vstupenkou. Ta jim umožní postoupit dál, do téměř prázdné hlavní chrámové lodi.

Vstupné turisty odrazuje

Většina návštěvníků se totiž spokojí s pohledem od provazů. Pokud chtějí absolvovat kromě nahlédnutí do katedrály celý velký prohlídkový okruh Hradem, beztak jim na víc nezbývá čas.

Velký okruh nabízí za 350 korun nezlevněného vstupného prohlídku Starého Královského paláce, expozice Příběh Pražského hradu, Baziliky sv. Jiří, Jiřského kláštera - Národní galerie, Zlaté uličky s Daliborkou a Obrazárny Pražského hradu. Za malý okruh, který je omezen na Starý Královský palác, svatojiřskou baziliku a Zlatou uličku, dá jednotlivý turista 250 Kč, při využití rodinného vstupného 300. Připlácet další peníze se nechce zdaleka každému.

"Přijela jsem s dvěma syny, kteří mají tento týden jarní prázdniny, abych jim ukázala něco z hlavního města, kde jsem před lety studovala," říká paní Květoslava Perničková ze Vsetína. Hrad si naplánovali hned na pondělí. "Zastávku u svatého Víta jsme nemohli vynechat, další peníze za ni ale nedám. Ať se kluci pořádně podívají sami, až vyrostou," říká s pokrčením ramen, když rodina míří k východu. "Pokud ovšem do té doby někdo opravdu definitivně rozhodne, čí vlastně katedrála je," dodává.  

"A myslíte, že když dostane katedrálu zase stát a zvláštní vstupné se zruší, bude to celkově levnější?" odpovídá na otázku otázkou Václav Soukup, který sám sebe označuje za "osobu blízkou metropolitní kapitule". "Prostě se zdraží ostatní vstupné a vyjde to nastejno," odhaduje. Možná přitom naráží i na krok, ke kterému Hrad přistoupil před několika roky a který rovněž vyvolal velký rozruch: na zavedení vstupného do Zlaté uličky, do té doby po staletí zcela volně přístupné.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám