Hlavní obsah

Součková tvrdí, že žádný pokyn nevydala, Bendl trvá na svém

Právo, Eva Havelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) se ve čtvrtek důrazně ohradila proti tvrzení středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS), že by dala příkaz, aby pražské fakultní nemocnice nepřijímaly od 1. ledna středočeské pacienty s akutními zdravotními obtížemi. Bendl ale trvá na svém. Aféra již má první oběť - ředitele pražské VFN Martina Holcáta.

Foto: archiv
Článek

"Takový příkaz by byl zcela v rozporu s politikou a posláním ministerstva zdravotnictví a zvažuji podání trestního oznámení na hejtmana Bendla pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy," prohlásila Marie Součková. Středočeský hejtman a krajský zdravotní rada tvrdí, že mají informaci o takovém nařízení písemně potvrzenu od náměstka ministryně zdravotnictví a vedení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

"Tento pokyn ohrožuje akutní pacienty na životě. Záchranná služba musí dovézt akutního pacienta do nejbližší nemocnice, což jí tímto nebude umožněno. Zdravotní pojišťovny navíc proplácí jen počet kilometrů odpovídající nejkratší vzdálenosti dojezdu do nemocnice. Považuji tento stav za alarmující a jsem připraven "vyburcovat" ministerstvo a příslušné instituce k tomu, aby toto rozhodnutí zvrátily," řekl Petr Bendl.

Horák: Bendl dopis špatně pochopil

Náměstek ředitele pro léčebnou péči Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí Pavel Horák ale tvrdí, že si dopis nemocnice hejtman špatně vyložil a že ministryně Součková je v tom nevině. "Ministryně skutečně takový pokyn, o jakém hejtman Bendl hovoří, nevydala a je v tom nevině. Je to celé zmatečné a týká se to jen spádovosti.

Kraj to zřejmě špatně pochopil. Napsali jsme jim dopis, ve kterém jim sdělujeme, že nám ministerstvo vydalo pokyn snížit počet akutních lůžek asi o sto, ale že budeme nadále zajišťovat superspecializovanou péči i pro pacienty ze Středočeského kraje, což by se týkalo i všech pacientů, které by vozila rychlá záchranná služba," řekl Právu náměstek ředitele nemocnice.

"Dále jsme psali, že ale pro péči okresního typu nebudeme mít už dostatek lůžek, a proto musíme znát vymezení spádovosti, abychom věděli, kam máme pacienty s běžným ošetřením posílat.

Běžně jsme totiž považováni za okresní nemocnici pro Prahu-západ. Stávalo se i nyní, že nemohl nastoupit pacient s nádorovým onemocněním, který čekal na transplantaci kostní dřeně, protože jsme tu měli babičku ze Zvole, která neměla kam jít a otékaly jí nohy. A právě pro takové pacienty tu už lůžka nebudou. Proto jsme chtěli po kraji znát spádovost," pokračoval.

"Navíc v koncepci zdravotnictví Středočeského kraje se o pražských nemocnicích vůbec nemluví. Kdyby nás Krajský úřad kontaktoval a řekl, že to sám nezvládne a že Středočeský kraj potřebuje naši pomoc, mohli bychom jít s touto žádostí na ministerstvo a říci, že tolik lůžek zrušit nemůžeme. Kraj nám ale na náš dopis vůbec neodpověděl a rovnou si začal dopisovat s ministerstvem. Proto asi došlo k té chybné interpretaci. Znovu říkám, že jsme žádný takový pokyn o zákazu přijímání středočeských pacientů od záchranných služeb nedostali," doplnil Pavel Horák.

Padla první hlava - ředitel Holcát

Ministryně Součková v reakci na kauzu odvolala z funkce ředitele Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Holcáta. "Důvodem mého rozhodnutí je závažnost jeho opatření o ukončení poskytování zdravotní pro občany Středočeského kraje," stojí ve vysvětlení, které Součková poslala ČTK.

Podle Holcáta má Součková právo odvolat kteréhokoli ředitele nemocnice. Důvod, který uvedla, však není ten skutečný, řekl Holcát.

Bendl se chce sejít se Špidlou

Středočeský hejtman ani krajský zdravotní rada Miroslav Petrík ale stále nepřipouštějí, že by si dopisy náměstka ministryně zdravotnictví Rostislava Čevely a Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze mohli špatně vyložit.

"Myslím si, že nemohlo dojít ke špatné interpretaci dopisu nemocnice, tam se jasně hovoří o tomto: "Metodickým opatřením nám byla stanovena spádová oblast na území hlavního města. Podle pokynu zřizovatele tedy nemáme sloužit jako zařízení akutní lůžkové spádové péče pro oblast Středočeského kraje." - k tomu nemám co dodat. Buď paní ministryně neví, co se jí na ministerstvu děje, nebo ví a nechce říci. Podávat trestní oznámení ale může jen sama na sebe. Požádal jsem už o schůzku premiéra Špidlu. Budu žádat, aby takový pokyn zrušil," prohlásil k tomu ve čtvrtek Petr Bendl.

"Dopis od ředitele nemocnice je koncipován na to, že se týká spádové oblasti. Já bych nerad zpochybňoval rozhodnutí ředitele Holcáta, jak pochopil metodiku svého zřizovatele. My jsme se pokusili pouze zabránit tomu nejhoršímu," podotkl zdravotní rada Středočeského kraje Miroslav Petrík. Na otázku, zda vůbec hovořil přímo s vedením nemocnice, zda takový pokyn skutečně existuje, odpověděl: "Já si myslím, že písemná korespondence s ředitelem fakultní nemocnice byla dost jasná a je pro mě daleko průkaznější, než kdybychom spolu telefonovali."

ČSSD: Blamáž hejtmana Bendla

Za ministryni Součkovou se postavil Klub krajských zastupitelů ČSSD Středočeského kraje. Podle zastupitelů hejtman Bendl svá tvrzení neprokázal. "Z dokumentů, které dal pan hejtman k dispozici, nic takového nevyplývá. Za věrohodnou považuje informaci ministryně zdravotnictví, že hejtmanovi Bendlovi bylo toto tvrzení jednoznačně vyvráceno na pracovním jednání na ministerstvu zdravotnictví dne 26. 11. 2003," napsali zastupitelé, kteří současně vyzvali Bendla k rezignaci.

Vedení klubu považuje toto jednání nejvyššího představitele kraje za skandální a krajně neodpovědné vůči občanům Středočeského kraje. "Zásadně odmítáme, aby se obyvatelé Středočeského kraje stali rukojmími předvolebních politických zájmů Ing. Petra Bendla. Z tohoto hlediska považujeme za logické, že Ministerstvo zdravotnictví ČR podalo trestní oznámení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy," stojí dále ve stanovisku krajské ČSSD.

Celou záležitost lze podle vedení klubu ČSSD hodnotit jako blamáž, která poškodila Středočeský kraj a hejtmanovy výroky o ohrožení pacientů na životě vyvolaly neopodstatněné obavy spoluobčanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám