Hlavní obsah

Sotva dostal od církví košem, už Sobotka chystá další komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce po nezdaru expertní komise jednající se zástupci církví o úpravě restitucí pokračovat v diskusi na vládní úrovni. Kabinetu na příští schůzi navrhne vznik vládního týmu, který by měl ve vyjednávání, které by mělo církve přimět k ústupkům, pokračovat. Sobotka si umí představit, že finanční náhrady by mohly být zdaněny i bez dohody s církvemi. Preferuje však domluvu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Sobotky by bylo zdanění náhrad teoreticky možné bez ohledu na postoj církví. "Pokud jde o zrušení daňového osvobození finančních náhrad církvím, zůstává jako teoreticky a legislativně možná cesta do budoucna pro případ eventuální nedohody s církvemi. ČSSD nicméně stále upřednostňuje úpravu restitucí na základě dohody s církvemi," dodal. Jednání by podle něj měla pokračovat mezi církvemi a vládou, jak v úterý požádaly církve.

"Na nejbližším jednání koaliční rady to navrhnu našim vládním partnerům, tak abychom mohli ustavit vládní vyjednávací tým," dodal premiér.

O možném zdanění náhrad hovořila již v úterý i místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, nicméně zástupci církví upozornili, že by se jednalo o postup, který nemá oporu v právním řádu.

Lidovci a opozice proti, ANO pro

Zatím není jasné, jak se k případnému zdanění náhrad postaví koaliční partneři. Lidovci mu ale příliš naklonění nejsou, ministr financí Andrej Babiš naopak připustil, že by ANO pro takový návrh mohlo hlasovat.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zdůraznil, že je dobře, že po letech diskusí vznikl zákon o majetkovém narovnání s církvemi. „Samozřejmě, že můžeme diskutovat o tom, jestli je to optimální, nebo ne, ale je dobře, že zde tento zákon je,“ řekl Novinkám.

Dodal, že je nyní důležité řídit se tímto platným zákonem, třebaže připustil jeho změnu: „Pokud by došlo k nalezení nějaké férové dohody s církvemi a náboženskými společnostmi, proč ne. Ale myslím si, že je v tuto chvíli důležité naplňovat zákon, který zde je.“

Nápad na zdanění náhrad příliš nevítá. „Osobně bych s tím měl problém, protože zákon zmírňuje křivdy, které tady vznikly. A jestliže výsledek nápravy těchto křivd máme ještě zdaňovat, tak mi přijde, že bychom se bohužel k těm křivdám ještě přihlašovali,“ uvedl.

Se změnami nesouhlasí ani šéf ODS Petr Fiala. „Pro nás jsou restituce uzavřené a rozhodnuté téma. Vůbec nechápu, proč se k tomu sociální demokracie vracela. Ani jsem nic jiného neočekával, myslím si, že tak jak to bylo rozhodnuto, tak to má taky zůstat,“ řekl Novinkám s tím, že odmítá případné zdanění náhrad.

Stejný postoj by zaujala také TOP 09. „Je to věc naprosto nepřijatelná, byl by to naprosto jednoznačně protiústavní krok,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Ukončení expertní skupiny

Po úterním večerním jednání Gajdůšková coby šéfka expertního týmu oznámila, že zástupci církví na snížení dohodnutých finančních náhrad nepřistoupí. Církve navrhly konec činnosti expertní skupiny a zástupci stran s tím souhlasili.

„Představitelé církví navrhli v této chvíli ukončení expertní skupiny s tím, že nejsou ochotni přistoupit na další požadavky,“ uvedla Gajdůšková. Církve odmítly kromě snížení náhrad také odstoupení od inflační doložky. Experti ČSSD a ANO operovali ve svých úvahách se snížením náhrad o 13 miliard korun.

Církevní restituce
Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Církevní restituce loni schválil Ústavní soud.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám